Uredništvo

 |  Družba

»Resen zastoj v slovenski družbi se je zgodil po prevzemu evra«

Varuhinja potrošnikov Breda Kutin je spregovorila za posebno poletno številko Mladine INTERVJU 2023

Breda Kutin, varuhinja potrošnikov,  je spregovorila za posebno številko Mladine INTERVJU 2023

Breda Kutin, varuhinja potrošnikov, je spregovorila za posebno številko Mladine INTERVJU 2023
© Luka Dakskobler

Zveza potrošnikov Slovenije (ZPS) je nastala junija 1990 kot neodvisna organizacija, društvo za varstvo potrošnikov. »Je organizacija posameznikov, ki se hočejo z močjo informacij boriti proti nepravilnostim v družbi. Delujejo z geslom: dobro informiran potrošnik se bo lažje izognil pastem, ki mu jih nastavlja tržno gospodarstvo in neurejen pravni sistem,« je marca 1993 o ZPS pisala Slovenska tiskovna agencija. Zapis se trideset let pozneje bere kot naiven, saj so metode, ki jih izumlja neoliberalno gospodarstvo, postale trdovratnejše in drznejše, odnos vladajočih do potrošnikov pa še bolj pišmeuhovski.

Tako je mogoče strniti tudi pogled Brede Kutin, ekonomistke, ustanoviteljice in predsednice Zveze potrošnikov Slovenije, trikratne podpredsednice in od leta 2004 članice izvršnega odbora Evropske potrošniške organizacije – BEUC ter dolgoletne (1994–2007) članice sveta svetovne potrošniške organizacije Consumers International s sedežem v Londonu. Intervju z njo je za posebno številko Mladine (INTERVJU 2023) pripravila Monika Weiss.

Breda Kutin je v pogovoru za posebno številko Mladine med drugim poudarila, da če je bila Slovenija ob vstopu v Evropsko unijo (EU) primer zgledne ureditve potrošniške politike, danes ni več tako. "Potrošnik se pogosto zdi le nekdo, ki bo s trošenjem poganjal slovensko gospodarstvo. Status potrošniške organizacije ima recimo pri nas društvo, ki se ukvarja s konji. Zakon o kolektivnih tožbah kljub številnim primerom oškodovanj na področjih pravic potrošnikov ali področju varstva okolja ni operativen, saj ne omogoča ustreznega financiranja organizacijam, ki se ukvarjajo s področji."

"Resen zastoj v slovenski družbi se je zgodil po prevzemu evra, in sicer v smeri, kot da imamo zdaj vse in nam v bistvu nič več ni treba. Danes, ko se morajo zgoditi največje družbene spremembe na številnih področjih in jih morajo izpeljati potrošniki, ni potrošnikov nikjer. Želimo si ministrstvo, ki bi upoštevalo interese potrošnikov in jih ne bi podrejalo drugim interesom," je še dodala

"Danes, ko se morajo zgoditi največji družbeni premiki na vrsti področij in jih morajo izpeljati potrošniki, ni potrošnikov nikjer."

Breda Kutin,
varuhinja potrošnikov

V posebni številki lahko preberete 15 aktualnih intervjujev

Več lahko preberete v posebni številki Mladine, ki je že na voljo pri prodajalcih časopisov, naročite pa jo lahko tudi v naši spletni trgovini.

V poletni ediciji Mladine INTERVJU 2023 lahko preberete pogovore s trenutno najbolj aktualnimi osebnostmi s področja politike, družbe in (pop) kulture. Poleg varuhinje potrošnikov Brede Kutin, so za posebno izdajo spregovorili tudi: zgodovinarka Manca G. Renko, predsednica republike Nataša Pirc Musar, zdravnica Metoda Dodič Fikfak, sociologinja Tina Gaber, pisateljica Dijana Matković, varuhinja potrošnikov Breda Kutin, sociokulturna psihologinja Hana Hawlina, glasbenica Helena Blagne, politik Anže Logar, vrhovni državni tožilec Jože Kozina, režiser, scenarist in producent Rajko Grlić, duhovnik in vloger Martin Golob, fotograf Arne Hodalič, pisatelj in pesnik Sjón ter glasbena skupina Joker Out.

Posebna številka Mladine INTERVJU 2023 je že na voljo pri prodajalcih časopisov in v naši spletni trgovini

Posebna številka Mladine INTERVJU 2023 je že na voljo pri prodajalcih časopisov in v naši spletni trgovini
© Mladina

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.