STA

 |  Ekonomija

Kitajska / Stopnja brezposelnosti med mladimi se je zvišala na rekordnih 21,3 odstotkov

Kitajska pričakuje, da bo v celotnem letu 2023 zabeležila petodstotno gospodarsko rast. Lani je rast znašala tri odstotke, precej pod uradnim ciljem, ki je bil postavljen pri 5,5 odstotka.

Kitajski bruto domači proizvod (BDP) se je v drugem četrtletju letos na letni ravni zvišal za 6,3 odstotka, kar je več kot v prvem trimesečju, a manj od pričakovanj analitikov. Kitajski statistiki ocenjujejo, da je gospodarstvo v dobrem zagonu, analitiki pa opozarjajo na nizko primerjalno osnovo, saj je lansko leto zaznamoval covid-19.

Kitajski BDP se je po 4,5-odstotni letni rasti v prvem četrtletju v drugem četrtletju na letni ravni zvišal za 6,3 odstotka, je po poročanju francoske tiskovne agencije AFP objavil kitajski statistični urad in v sporočilu navedel, da je imelo okrevanje gospodarstva "dober zagon".

"Tržno povpraševanje se je postopoma izboljšalo, proizvodnja je nadaljevala rast, zaposlenost in cene se v splošnem niso spreminjale, razpoložljivi dohodek prebivalstva je enakomerno rasel," je povedal tiskovni predstavnik statističnega urada Fu Linghui.

Podatki so slabši od pričakovanj. Analitiki, ki jih je anketirala AFP, so pričakovali 7,1-odstotno rast, pri tem pa opozorili, da objavljeni podatki ne bodo realno odražali stanja gospodarstva, saj je osnova za primerjavo nizka. Leto prej je Kitajska ob strogih omejevalnih ukrepih zaradi covida-19, med drugim zaprtju mest, omejitvah potovanj in zapiranju tovarn, beležila 0,4-odstotno gospodarsko rast.

"Tržno povpraševanje se je postopoma izboljšalo, proizvodnja je nadaljevala rast, zaposlenost in cene se v splošnem niso spreminjale, razpoložljivi dohodek prebivalstva je enakomerno rasel."

Fu Linghui,
tiskovni predstavnik statističnega urada

Bolj realna naj bi bila primerjava s prvim letošnjim četrtletjem, in sicer se je BDP v drugem trimesečju glede na prvo povečal za 0,8 odstotka. V prvem četrtletju je bil BDP za 2,2 odstotka večji kot v, kar se gospodarske dejavnosti tiče, bledem zadnjem lanskem trimesečju.

Obseg prodaje v trgovini na drobno se je junija v medletni primerjavi povečal za 3,1 odstotka, potem ko je bila maja medletna rast 12,7-odstotna. Junijski podatki so skladni z napovedmi analitikov za ameriški medij Bloomberg, kažejo pa na negotovost med potrošniki, poroča AFP.

Stopnja brezposelnosti med mladimi na Kitajskem se je junija zvišala na rekordnih 21,3 odstotka, potem ko je bila maja pri 20,8 odstotka.

Kitajska pričakuje, da bo v celotnem letu 2023 zabeležila petodstotno gospodarsko rast. Lani je rast znašala tri odstotke, precej pod uradnim ciljem, ki je bil postavljen pri 5,5 odstotka, navaja AFP.

P5A8p3qSWlQ

UMCtJvKReiw

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.