Uredništvo

 |  Družba

Inštitut 8. marec / »Zdaj imamo priložnost, da temu naredimo konec«

Začetek zbiranja podpisov za kampanjo Naj Anhovo zadiha

Cementarna in sosežigalnica Salonit Anhovo

Cementarna in sosežigalnica Salonit Anhovo
© Uroš Abram

V Inštitutu 8. marec, društvu Eko Anhovo in dolina Soče in civilni iniciativi Danes! so začeli z zbiranjem 5000 overjenih podpisov, ki jih potrebujejo za vložitev predloga sprememb Zakona o varovanju okolja v Državni zbor. V Inštitutu 8. marec so podpise v podporo spremembam zakona, ki bodo pripomogle k zmanjšanju onesnaževanja okolja v dolini reke Soče, oddali v Ljubljani.

V Anhovem se ljudje zaradi industrijskega onesnaževanja spopadajo z mnogimi zdravstvenimi težavami in umirajo zaradi prezgodnjih smrti. "Naš predlog zakonskih sprememb omejuje sosežig odpadkov in zahteva strožji nadzor, ki poskuša popraviti razmere v tem, ekološko tako obremenjenem delu Slovenije. Zdaj imamo priložnost, da temu naredimo konec," je povedala članica programskega odbora Inštituta 8. marec, Tanja Matijašević.

"Naš predlog zakonskih sprememb omejuje sosežig odpadkov in zahteva strožji nadzor, ki poskuša popraviti razmere v tem, ekološko tako obremenjenem delu Slovenije. Zdaj imamo priložnost, da temu naredimo konec."

Tanja Matijašević,
Inštituta 8. marec

Vsak lahko z majhnimi dejanji, s pogovori v domačem okolju, med prijatelji in znanci, z objavami na spletu, naredi velik korak k spremembi in pomaga, da se podpisi v podporo predlogu zberejo čim prej. Vse prav tako pozivajo, da se pridružijo ekipam njihovih prostovoljk in prostovoljcev po Sloveniji. 

Tija Jakič, članica programskega odbora Inštituta 8. marec je dodala še: "Overjeni podpis je možno oddati na dva načina - preko spleta z elektronskim podpisom ali smsPASSOM ali fizično na katerikoli Upravni enoti z vložitvijo obrazca. Pomembno je, da po podpisu oba obrazca prideta do nas. Ponovno bomo organizirali skupinske oddaje podpisov in to ne samo v Ljubljani, že danes je naša Jasna z ekipo prostovoljcev pred UE v Sežani, v sredo bomo tudi v Mariboru, glasbeniki nas obiščejo na Ptuju, itd."

Informacije z navodili, kako oddati podpis, so na voljo na spletnem naslovu >> https://www.8marec.si/kako-lahko-oddam-podpis-za-cist-zrak-v-anhovem/

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.