Uredništvo

 |  Družba

»Brez elektrike ne moreš živeti kot enakopraven član družbe«

IZJAVA DNEVA

"Lahko bi vsaj prepoznali in priznali, da ljudje z nizkimi dohodki že prispevajo k energetskemu prihodu. Realno so njihove zmožnosti prihrankov precej omejene. Ne govorim o le o ljudeh z najnižjimi dohodki, vsakomur se lahko zgodi, da se znajde v finančni stiski. Lahko se zgodi, da zbolimo in ne moremo opravljati svojega dela, lahko izgubimo dohodek, a imamo še vedno dom, ki ga moramo ogrevati, in otroke, ki jih moramo nahraniti. Včasih so to zgolj obdobja v posameznem življenju, a prepoznati moramo, da se ti ljudje spopadajo z določenimi težavami. Kadar se omenja, da bi jim zagotovili brezplačno elektriko, slišimo argument, da nočejo plačevati stroškov. Ne gre za to, da nočejo, ne morejo, a tega ne prepoznamo. Kot ne prepoznamo njihove nižje porabe, čeprav je eden od stebrov energetskega prehoda zmanjšanje porabe energije."

"Brez energije ne moreš živeti kot enakopraven član družbe. Če nimaš dostopa do elektrike, nimaš dostopa do interneta in si popolnoma odrezan od sveta. Nenadoma je energija postala zelo bistvena. Večina držav med epidemijo ljudi ni izklopila iz električnega omrežja, četudi niso mogli plačevati računov. S tem so nekako priznali, da je energija za človeka temeljna dobrina, ki pa jo še vedno obravnavamo kot tržno blago."

(Strokovnjakinja na področju energetske politike Evropske unije Rachel Guyet o tem, kako bi reševala problem pravičnega energetskega prehoda in ali bi moral biti dostop do energije zagotovljen vsem kot ena od osnovnih pravic; v intervjuju za MMC RTV Slovenija)

© Borut Peterlin

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.