Uredništvo

 |  Družba

Protest proti elitizaciji Ljubljane / Pred Rogom bager prebarvali v zlato barvo

26. oktobra bodo protestniki opozarjali na problematiko gentrifikacije in "ekskluzivnih lokacij", ki jih omenja ljubljanski župan Zoran Janković

Ni vse zlato, kar se sveti, je zgovoren napis na v zlato barvo prebarvanemu bagru, ki stoji pred prenovljenim Centrom Rog

"Ni vse zlato, kar se sveti," je zgovoren napis na v zlato barvo prebarvanemu bagru, ki stoji pred prenovljenim Centrom Rog
© Facebook

Prihodnji četrtek, 26. oktobra, je pred nekdanjo Tovarno Rog na Trubarjevi ulici ob 18. uri napovedan protestni shod, ki naj bi med drugim opozarjal na gentrifikacijo, saj si vse manj prebivalk in prebivalcev lahko v Ljubljani privošči stanovanje. Cene za kvadratni meter so v prestolnici marsikomu, predvsem mladim, povsem nedosegljive. Eden od simbolov tovrstne "elitizacije" središča mesta je tudi novi Center Rog.

Organizatorji protesta opozarjajo na besede ljubljanskega župana Zorana Jankovića, ki je pred kratkim dejal, da garantira, da so "vsa stanovanja na Trubarjevi na vrednosti pridobila 50 odstotkov na vrednosti", saj je to po njegovem zdaj postala "eksluzivna lokacija" prav zaradi prenove Roga, ki se bo uradno odprl v petek, 20. oktobra. 

"Jasno je, kakšna prihodnost čaka delavce, študente in mlade v Jankovićevi Ljubljani – to je selitev ven iz mesta, da naredimo prostor za bogate in za turiste. 27-milijonski kup železa in stekla z imenom Center Rog, ki je leta 2021 iz mesta nasilno izrinil ustvarjalno, kritično in angažirano skupnost, je simbol te prihodnost."

Protestni 

"Jasno je, kakšna prihodnost čaka delavce, študente in mlade v Jankovićevi Ljubljani – to je selitev ven iz mesta, da naredimo prostor za bogate in za turiste. 27-milijonski kup železa in stekla z imenom Center Rog, ki je leta 2021 iz mesta nasilno izrinil ustvarjalno, kritično in angažirano skupnost, je simbol te prihodnost," so zapisali organizatorji prihajajočega protesta, ki na shod pozivajo vse, ki imajo dovolj te "arogantne, elitistične, in nasilne mestne politike".

6. junija 2016 se je mesto uprlo Jankoviću in iz Tovarne Rog odgnalo varnostnike, ki jih je župan poslal, da izpraznijo skvot. Mularija je ukradla bager in ga pobarvala roza, nato pa odprla vrata nekaj sto navdušencem, ki so v naslednjih mesecih dvorišče spremenili v pisano festivalsko prizorišče.

6. junija leta 2016 se je mesto uprlo Jankoviću in iz Tovarne Rog odgnalo varnostnike, ki jih je župan poslal, da izpraznijo skvot. Mularija je ukradla bager in ga pobarvala roza, nato pa odprla vrata nekaj sto navdušencem, ki so v naslednjih mesecih dvorišče spremenili v pisano festivalsko prizorišče.
© Borut Krajnc

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.