Uredništvo

 |  Svet

»V ameriški viziji lastnega geopolitičnega položaja gre za primat ohranitve ameriške globalne nadmoči«

IZJAVA DNEVA

"V ameriški viziji lastnega geopolitičnega položaja gre torej za primat ohranitve ameriške globalne nadmoči, pri čemer pa bi se, sekundarno, ZDA morale izkazati tudi pri vodenju reševanja ključnih globalnih problemov. Prav slednje pa je lakmusov papir ameriške resnične želje po prosvetljenem globalnem vodenju. Adam Tooze, profesor ekonomske zgodovine na University of Columbia, je pred dnevi briljantno seciral to ameriško proklamirano voditeljstvo. Pokazal je, da to, kar uradni Washington imenuje voditeljstvo, ni združevanje, pač pa strategija gradnje zavezništev in oblikovanja blokov. Torej, ZDA resda želijo organizirati svet, toda namesto da bi ga držale skupaj, ga ves čas delijo na nasprotujoče si bloke."

(Ekonomist in kolumnist Jože P. Damijan v Dnevnikovi kolumni o tem, da gre pri zavzemanju ameriške politične elite za ameriško globalno vodstvo predvsem in samo za krčevit poskus ohranitve ameriške globalne politične prevlade)

Jože P. Damijan

Jože P. Damijan
© Borut Krajnc

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.