Luka Volk

 |  Mladina 48  |  Politika

Počitnikovanje pri družini Grims

Tudi poslanec Branko Grims s pridom izkorišča ugodnosti oddajanja nepremičnin turistom

Stranski posel družine Grims: Family Villa Bled, apartmajski objekt s sedmimi spalnicami, ki se sredi poletne sezone oddaja za okoli 600 evrov na noč

Stranski posel družine Grims: Family Villa Bled, apartmajski objekt s sedmimi spalnicami, ki se sredi poletne sezone oddaja za okoli 600 evrov na noč

Kot so že konec oktobra prvi razkrili pri Necenzurirano, je poslanec SDS Branko Grims lastnik trinadstropne vile na Bledu, v naselju Zasip, dobra dva kilometra stran od Blejskega jezera, te zelo priljubljene turistične točke. Kupil jo je na javni dražbi leta 2014 za 238.000 evrov, jo v celoti prenovil in preuredil v apartmajski objekt, ki ima danes sedem spalnic, tri kopalnice, kuhinjo, jedilnico in teraso s pogledom na gore. Vilo zdaj njegova družina oddaja v turistične namene pod imenom Family Villa Bled, apartmaje pa oglašuje na spletnih platformah za oddajanje. Na Bookingu je vilo med poletno sezono mogoče najeti za okoli 600 evrov na noč.

To je problematično z najmanj dveh vidikov. Prvič, turistična dejavnost po zakonu o poslancih ne spada med izjeme, ki jih ti lahko opravljajo. Mandat bi se mu moral, če po treh mesecih po nastopu poslanskega mandata ne bi prenehal te dejavnosti, končati samodejno. Grims je bil zato prisiljen najti obvod – namesto njega vilo na Bledu oddaja njegova soproga, ki ima od marca 2017 odprt status samostojne podjetnice. To je vidno tudi iz registra nastanitvenih obratov pri Ajpesu. Ni pa vidno tudi, koliko prihodkov ustvarja z oddajanjem. Tega ji, saj ima status normiranega samostojnega podjetnika, pri katerem lahko na leto ustvari največ 150.000 evrov prihodkov, ni treba javno razkriti.

Vendar pa, kot izhaja iz pojasnil Fursa, ki so jih posredovali Necenzurirano, se glede na to, da je Grims v zemljiški knjigi še vedno vpisan kot lastnik nepremičnine, razume, kot da bi bil v resnici on prejemnik dohodka od oddajanja vile. To pomeni, da bi moral biti Grims tisti, ki naj bi prijavil tudi dohodke s tega računa – in da je tudi on tisti, ki bi moral s tega računa poravnati davčne obremenitve.

Drugič, Grimsova družina v turistični najem oddaja celotno vilo, vendar pa naj to, kot so za Necenzurirano pojasnili na blejski občini, ne bi bilo dovoljeno. Po predpisih na Bledu se lahko namreč na tem območju oddaja največ do polovice površine objektov, ki so registrirani kot stanovanjski, med te pa spada tudi vila družine Grims. A ta oddaja vilo kar v celoti. Grimsa bodo zato v kratkem obiskali inšpektorji, saj so na občini že vložili prijavo na pristojni inšpektorat.

In zgolj še kot zanimivost: pri Fursu so med drugim razkrili tudi, da so gostje pri Grimsovi soprogi v obdobju epidemije lahko unovčevali tudi turistične bone in tako imenovane bone21, ki jih je uvedla zadnja Janševa vlada. V celotnem obdobju unovčevanja bonov so domači turisti v vili družine Grims tako unovčili 14 turističnih bonov v skupnem znesku 1698 evrov in devet bonov21 v skupnem znesku 800 evrov.

POVEZAVA DO GLAVNEGA ČLANKA >>

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.