Peter Petrovčič

 |  Mladina 49  |  Politika

Raven kandidatov SDS za funkcije je vse nižja

Kandidat SDS

Pravnica iz Zavoda Open in Pravne mreže za varstvo demokracije Barbara Rajgelj

Pravnica iz Zavoda Open in Pravne mreže za varstvo demokracije Barbara Rajgelj
© Uroš Abram

Prejšnji teden je Ambasada Rog na svojem profilu na Facebooku, kjer objavlja zgodbe prosilcev za azil, objavila kratek prvoosebni zapis 22-letnega Chrisa iz Burundija, ki je v Sloveniji za azil zaprosil pred letom dni in za čuda dobil status begunca, se zaposlil in začel delati načrte, kaj vse bi rad dosegel v novi domovini in s tem nekaj prispeval družbi. Zapis je na Twitterju poobjavila pravnica iz Zavoda Open in Pravne mreže za varstvo demokracije Barbara Rajgelj in dobila tudi odziv Gašperja Hafnerja, lanskega kandidata SDS za župana Škofje Loke.

In kaj je zapisal? »Gonit ga u pičku mater, mi ga ne rabimo, verjetno doma ni bil preganjan zaradi lepega vedenja. Česar se stare babe ne zavedate, je, da prihaja čas, ko bodo teli fantje fest preganjani s strani jeznih državljanov Slovenije, takrat greste pa njihovi podporniki z njimi.« Hafner torej poziva k nasilju nad begunci, prosilci za azil, nezaželenimi tujci na- sploh in vsemi, ki jim tako ali drugače stojijo ob strani.

Hafner se ni po naključju spozabil, tudi preostali zapisi na njegovem profilu na Twitterju so takšni. Povsem stereotipno ga motijo vse družbene skupine, manjšine in posamezniki, na plečih katerih SDS že desetletja nabira glasove. Je tudi zelo neposreden, pogosto zapiše, da bi bilo te ali one ljudi treba odstraniti, odpeljati, ubiti, in jim ves čas grozi z vstajo sebi podobnih jeznih podeželanov. Celo o rešitvi spora na Bližnjem vzhodu ima izdelano mnenje: »Zadnji Čas je da se Gazo zgliha z tlemi, dokler se tega ne doseže, miru ne bo.« Direktorici Inštituta 8. marec Niki Kovač pravi »pizda Kovačeva«. O poslanki Levice Nataši Sukič je zapisal: »Kdo bo pa poslušal tisto kuzlo zmešano, ta baba je sam za sterat v Afriko, če je že tok zalublena u nigerje.« Pravosodni ministrici Dominiki Švarc Pipan sporoča, da bo »naslednjič treba raztegnit noge in ne rok«, podpornicam pravice do splava pa recimo: »Lahko pa pičke nepofukane takoj popravite napako vaših mater, namreč prodajam štrik, 1€ po metru, rabljen 1,5€ po metru, pokažem vam pa tudi drevo.« Še prav posebej do žensk, se zdi, čuti precej močan odpor.

Žaljivo sporočilo Gašperja Hafnerja, lanskega kandidata SDS za župana Škofje Loke

Žaljivo sporočilo Gašperja Hafnerja, lanskega kandidata SDS za župana Škofje Loke

Odziva se tudi na druga, bolj zgodovinska vprašanja, ki razdvajajo slovensko javnost. O nekdanjem predsedniku republike Milanu Kučanu je med drugim zapisal: »… temu pizdontarju bi moral prvi dan vojne metek u čelo poslat, bil je proti Sloveniji in je še danes, podpisal je razorožitev teritorialne obrambe, brez tega kurca bi bilo marsikaj lepš.« Tudi o dogodkih med drugo svetovno vojno ima jasno stališče: »Italijani so izumil dve dobre stvari, ena je BCS kosilnica, druga pa drat okrog jeblane [Ljubljane, op. p.], prvi izum se vedno deluje, škoda da so drugega odstranili.«

Hafner – sicer pred leti udeleženec resničnostnega šova Ljubezen po domače, ki je lani na županskih volitvah v Škofji Loki zasedel drugo mesto s 16,6 odstotka glasov – kritikom odgovarja, da imamo v Sloveniji svobodo govora. No, morda pa bi morala policija presoditi, ali v njegovih eskapadah vendarle obstajajo znaki kaznivih dejanj, in začeti ustrezne postopke.

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.