Uredništvo

 |  Družba

Zakaj ima Slovenija le tri vetrne elektrarne?

Vetrni potencial je v Sloveniji relativno majhen

V članku z naslovom Veter na zatožni klopi, ki ga najdete v posebni številki Mladine VRELI PLANET, novinar Jure Trampuš piše o tem, zakaj ima Slovenija le tri vetrne elektrarne in ali bo država v prihodnjih letih res bistveno pospešila gradnjo vetrnic? "Vetrni potencial je v Sloveniji relativno majhen. Investitorji želijo vetrnice postaviti na območja, kjer je najboljši, a zaradi naravnih omejitev in razpršene gradnje to ni mogoče." 

"A vendar je teza, da so krivi zgolj pohlepni investitorji in nezaupljivi prebivalci, napačna. Predvsem je kriva država, ki piše načrte o zelenem preboju, ne zna pa ustvariti pogojev, v katerih bi bile v okolje ustrezno umeščene vetrne elektrarne rešitev, ne pa del problema," piše Trampuš.

"Društva za opazovanje ptic se je po krivici prijel slab sloves, da apriorno nasprotuje obnovljivim virom. Dejansko so v 80 odstotkih primerov ugotovili, da vpliv vetrnic na ptice ne bi bil prekomeren."

"Pri nas s pomočjo obnovljivih virov proizvedemo tretjino električne energije, a praktično nimamo vetrnih elektrarn. Za zdaj stojijo le tri vetrnice. V letu 2022 je delež pridobljene električne energije s pomočjo vetra znašal le 0,03 odstotka vse proizvedene električne energije, delež (umazane) energije iz termoelektrarne pa skoraj 30 odstotkov," še piše Trampuš.

Posebna izdaja Mladine VRELI PLANET je prva publicistična revija na takšnem nivoju v Sloveniji in je že na voljo pri prodajalcih časopisov in v naši spletni trgovini >>

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.