Vanja Pirc

 |  Mladina 2  |  Družba

Ukinitev oddaje Panorama ni škandal, temveč nuja

Nesmiselna naložba

Med drugim si je Rajko Gerič lani zaželel mesto predsednika uprave RTV Slovenija. Na volitvah ga ni podprl nobeden izmed svetnikov zavoda. (Na fotografiji Rajko Gerič čestita zmagovalcu glasovanja Zvezdanu Martiću.

Med drugim si je Rajko Gerič lani zaželel mesto predsednika uprave RTV Slovenija. Na volitvah ga ni podprl nobeden izmed svetnikov zavoda. (Na fotografiji Rajko Gerič čestita zmagovalcu glasovanja Zvezdanu Martiću.
© Borut Krajnc

V času prve Janševe vlade, med letoma 2004 in 2008, smo doživeli prvi obsežen in grob politični prevzem medijev v samostojni Sloveniji. Med ključnimi tarčami je bila RTV Slovenija, kjer je imel največ težav informativni program. Njegova verodostojnost je strmoglavila. Poročanje se je spremenilo, nekaterih tem ni več obravnaval, druge je obravnaval bolj naklonjeno oblasti. Zaradi nemogočih razmer ga je v le nekaj mesecih zapustilo najmanj 15 izkušenih novinarjev in voditeljev. Nadomestili so jih večinoma mladi, neizkušeni kadri.

Zakaj ta skok v preteklost, katere opis danes zveni kot deja vu? Zato, ker je informativni program TV Slovenija takrat vodil Rajko Gerič. In zato, da bi razumeli, da se poldrugo desetletje kasneje, v času tretje Janševe vlade (v času druge je sodeloval pri postavljanju Planeta TV, ki je danes v lasti Orbánovega kapitala), na Televizijo Slovenija, ki je tedaj doživljala še brutalnejši politični prevzem, ni vrnil po naključju. Ne sicer na isti položaj; postal je čisto prvi odgovorni urednik vzporednega informativnega programa, ki so ga nameščenci stranke SDS v takratni upravi RTV kljub svarilom, da je to nesmiselno, zagnali na drugem programu TV Slovenija.

Imel je le eno redno oddajo, pompozno napovedano magazinsko Panoramo, pri kateri pa se je hitro izkazalo, da ne dosega kakovosti uveljavljenih informativnih oddaj in bi po zasnovi prej sodila na komercialne televizije, če ne bi bila njena gledanost porazna (zgolj odstotek gledalcev). Bila pa je priročen alibi za obračune z novinarji na prvem programu, ki so se političnemu prevzemu upirali s stavko ter so bili zato tarča šikaniranja in groženj z odpovedmi.

Ekipa Panorame, šlo je večinoma za nove, mlade kadre, teh težav ni imela. Tudi za tiste brez izkušenj in znanja ovir ni bilo – vsem so omogočili zaposlitev za nedoločen čas. Plačni razredi, v katere so bili uvrščeni, so se tudi za neizkušene novinarje začenjali pri 45. plačnem razredu (namesto pri 33.), plačani so bili torej precej bolje od številnih uglednih novinarjev, ki na RTV delajo že dve desetletji, celo tri. Ja, Panorama ni bila le politični projekt, ni bila le nepotrebna, nekakovostna, negledana, bila je tudi drag projekt. Na letni ravni je stala milijon evrov.

S prihodom nove uprave, pod katero so se razmere na RTV začele urejati, a se je začel razkrivati tudi katastrofalni finančni položaj v hiši, je bilo jasno, da bo Panorama ukinjena. In ko je bil decembra sprejet produkcijsko-poslovni načrt za leto 2024, v katerem Panorama ni omenjena, so oddajo res ukinili. Celotno Geričevo ekipo pa so poslali na čakanje na domu, saj ji primerljivega dela, tako vodstvo, niso mogli ponuditi.

Rajko Gerič je v naslednjih tednih večkrat ponovil, da gre za škandal, kakršnega v slovenskih medijih še ni bilo. Kar je popolno sprenevedanje, politični prevzemi RTV, pri katerih je sodeloval, so bili izrazito bolj škandalozni. Vendar je mogoče, da bo Gerič, ki pravi, da bo z ekipo odločitev vodstva izpodbijal »z vsemi pravnimi sredstvi in prek Sindikata delavcev radiodifuzije Slovenije«, pri tem uspešen. O tem, ali sta bila v tem primeru res kršena tako zakon kot kolektivna pogodba, ali so odredbe nezakonite in ali je prišlo do zlorabe položaja, zaradi česar je Gerič zadevo prijavil policiji, so interpretacije različne. Po nekaterih bi bilo res bolje, če bi vodstvo pred ukrepanjem počakalo še na skorajšnjo spremembo statuta RTV, s katero namerava ukiniti Geričevo produkcijsko enoto in s tem tudi njegovo delovno mesto.

Kakšni so zdaj Geričevi načrti? »Ne grem nikamor,« odgovarja. Čeprav se vrstijo očitki, da bo celotna ekipa Panorame pristala na cesti, je ravno nasprotno – RTV bi z marsikom morala prekiniti sodelovanje, ker ne dela dobro (z nekaterimi drugimi se je medtem že dogovorila za nadaljnje sodelovanje), a tega ne more storiti zaradi pogodb za nedoločen čas.

Takšno pogodbo ima tudi Gerič. Pred nekaj meseci, ko je bilo torej že jasno, da bo njegova produkcijska enota sčasoma ukinjena in da bo izgubil zaposlitev, vezano na mandat, se je prijavil na enega od internih razpisov in tudi sam dobil zaposlitev za nedoločen čas. Od takrat je informativni program vodil kot v. d. odgovornega urednika.

Po novem ga še dodatno varuje delovna zakonodaja, saj naj bi postal sindikalni zaupnik – v sindikatu, ki je vseskozi vdano podpiral nameščence SDS.

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.

Pisma bralcev

  • Vanja Pirc, Mladina

    Nesmiselna naložba

    Navedba v članku, da so bili vsi sodelavci oddaje Panorama ob zaposlitvi umeščeni v nenavadno visok, 45. plačni razred, ne drži popolnoma. Trije mladi novinarji, ki predstavljajo petino sodelavcev oddaje, so bili ob zaposlitvi umeščeni v ustaljeni plačni razred za začetnike, to je 33. plačni razred. Za napako se opravičujem.  Več