Uredništvo

 |  Družba

Celibat se ne obnese – in nikoli se ni

Že vse od srednjega veka je prepoved poroke za duhovnike spodbujala spolne zlorabe

V članku z naslovom Dvojna morala – cerkvena normala, ki ga lahko v celoti preberete v posebni številki Mladine POŽELENJE, novinar Frank Thadeusz piše o tem, da se celibat ne obnese – in nikoli se ni. Že vse od srednjega veka je prepoved poroke za duhovnike spodbujala spolne zlorabe.

"Osnova za to strogo ravnanje cerkvenih oblasti so bili sklepi drugega lateranskega koncila leta 1139. Po njih naj bi bili duhovniki božji tempelj, posoda Gospodova in svetišče Svetega Duha. Z drugimi besedami: zavezati so se morali življenju brez zakona in spolni vzdržnosti. Kar je tedaj 500 ali še več škofov sklenilo v Rimu, pa ni povzročalo preglavic le duhovniku v srednjeveškem Montaillouju, temveč cerkvi povzroča težave vse do danes," piše Frank Thadeusz.

"Celibat so uzakonili v glavnem za to, da so zavarovali cerkveno premoženje. Posesti duhovnikov tako niso več dedovali njihovi potomci, temveč je po njihovi smrti spet pripadla cerkvi."

"Celibat so uzakonili v glavnem za to, da so zavarovali cerkveno premoženje. Posesti duhovnikov tako niso več dedovali njihovi potomci, temveč je po njihovi smrti spet pripadla cerkvi. Zato so takrat vse obstoječe zakonske zveze duhovnikov razglasili za nezakonite, prav tako vse potomce, ki so izhajali iz njih," še poudari Thadeusz.

VEČ V POSEBNI ŠTEVILKI POŽELENJE, KI JO NAJDETE TUDI V NAŠI SPLETNI TRGOVINI >>

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.