Uredništvo

 |  Družba

»Seks že dolgo ni več samo del našega biološkega poželenja«

Ustvarili smo neskončno pravil, kakšen naj bi seks bil, s kom smemo seksati in s kom ne

Gabrijela Simetinger

Gabrijela Simetinger
© Borut Krajnc

V članku z naslovom Iskreno in spoštljivo o seksu, ki ga lahko v celoti preberete v posebni številki Mladine POŽELENJE, se je novinar Luka Volk pogovarjal s seksologinjo Gabrijelo Simetinger, ki je zaposlena v splošni bolnišnici Novo mesto. Medicinsko prakso je opravljala v Egiptu in Sudanu, kjer je spoznavala posledice obrezovanja žensk. Znanje je nabirala tudi v šoli spolne medicine v Oxfordu in Budimpešti. 

"Otroci tam nekje pri petih letih začnejo doma spraševati o spolnosti. Problem je, če se starši tedaj ne odzovejo pravilno. Pogosto jim je vidno neugodno. Niso problem toliko besede kot to, kako se vedejo ob tem. Spolna vzgoja bi se morala v resnici začeti s spolno vzgojo odraslih. Ti se že med seboj ne znajo pogovarjati o spolnosti. Vzgojiti bi morali odrasle, da bi znali v pravem trenutku in na pravi način, tudi s telesno govorico, odgovoriti otroku na ta neizbežna vprašanja. In sicer tako, da otrok ob tem ne dobi občutka, da gre za nekaj strašnega, prepovedanega ali umazanega," pravi Gabrijela. Simetinger.

"Spolna vzgoja bi se morala v resnici začeti s spolno vzgojo odraslih. Ti se že med seboj ne znajo pogovarjati o spolnosti. Vzgojiti bi morali odrasle, da bi znali v pravem trenutku in na pravi način, tudi s telesno govorico, odgovoriti otroku na ta neizbežna vprašanja. In sicer tako, da otrok ob tem ne dobi občutka, da gre za nekaj strašnega, prepovedanega ali umazanega."

"Seks že dolgo ni več nekaj naravnega, gre za družbeni konstrukt – ustvarili smo namreč neskončno pravil, kakšen naj bi seks bil, s kom smemo seksati in s kom ne, skratka, seks že dolgo ni več samo del našega biološkega poželenja. Predvsem nas v resnici ves čas bega, ker ne vemo, kaj se dogaja drugod, v sosednji spalnici. Zaradi tega imamo ves čas občutek, da je nekaj narobe in da je drugod – v drugi spalnici, kopalnici ali pa dnevni sobi, kjerkoli že – boljše. Rekla bi tudi, da o seksu govorimo premalo iskreno. In premalo spoštljivo. Po drugi strani pa gre pri seksu za tako intimno stvar, da je ne razglašamo ravno povsod. Zato pa nas samo še toliko bolj zanima vse v povezavi z njim," še poudari Simetinger.

VEČ V POSEBNI ŠTEVILKI POŽELENJE, KI JO NAJDETE TUDI V NAŠI SPLETNI TRGOVINI >>

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.