Manipulacije nekega politikanta

Kaj zares piše v zakonu o zaščiti živali? 

Čista manipulacija je, ko skuša Janša sledilce prepričati, da se denar od prodaje odvzetih živali namenja nevladnim organizacijam, ki sploh ne delujejo na področju varstva živali

Čista manipulacija je, ko skuša Janša sledilce prepričati, da se denar od prodaje odvzetih živali namenja nevladnim organizacijam, ki sploh ne delujejo na področju varstva živali
© Borut Krajnc

Pred dnevi je SDS na družabnem omrežju X (nekdanji Twitter) objavila kratek odlomek govora svojega predsednika Janeza Janše na enem izmed nastopov, ki jih ima zadnje čase za privržence po Sloveniji kar nekaj. V posnetku »Afera odvzetih krav je odkrila ozadje nevladnih organizacij« Janša manipulira in zavaja z namenom podpihovanja občinstva in volivcev. »Večina Slovenije je šele v tem primeru izvedela, da so pač nekaj mesecev, preden se je to zgodilo, v zakon o zaščiti živali napisali, da če se kmetu odvzame živali pa se to proda, denar od te prodaje gre nevladnim organizacijam. Hvala bogu se je zdaj zgodil ta primer in se to ve in bo to vse težje, ampak dejansko je šlo za neki inštrument, kako financirati tiste, ki po domače rečeno, takrat kadar niso na oblasti, kolesarijo za to, da bi spet prišli na oblast.« Takoj zatem je Janša še dodatno namignil, da gredo ta sredstva nevladnim organizacijam iz Ljubljane, z Metelkove 6, organizacijam, ki se ukvarjajo s človekovimi pravicami in mu gredo najbolj v nos.

Čista manipulacija je, ko skuša Janša sledilce prepričati, da se denar od prodaje odvzetih živali namenja nevladnim organizacijam, ki sploh ne delujejo na področju varstva živali. Še posebej zato, ker denarja od prodaje odvzetih živali nasploh ne dobijo nevladne organizacije. Zakon določa, da se ta sredstva namenijo za delovanje zavetišč za živali in prehodnih hlevov. Od okoli 16 delujočih zavetišč v Sloveniji jih le pet upravljajo nevladne organizacije, preostala so gospodarski subjekti zasebnega ali javnega prava.

Tudi prehodni hlevi, ko bodo enkrat zaživeli, ne bodo v lasti in upravljanju nevladnih organizacij. Večinoma bo šlo za izbrane kmetije in zbirne centre. Nevladna organizacija bo prehodni hlev lahko vzpostavila šele, ko bo dobila potrdilo, da deluje v javnem interesu.

Denar od prodaje odvzetih živali bodo torej nevladne organizacije, ki skrbijo za živali, dobile le izjemoma. Večina ga bo namenjena s. p.-jem, javnim ustanovam in kmetom, ki izpolnjujejo nekoliko zahtevnejša merila za oskrbo živali in bodo lahko opravljali naloge prehodnih hlevov za mučene rejne živali.

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.