Dobiček, ne pa cena elektrike

Podjetja, ki opravljajo gospodarsko javno službo distribucijskih operaterjev elektrike - surovine, ki predstavljajo temeljno dobrino, je temelj sodobnega načina življenja in tehnološkega razvoja, izkazujejo visoke dobičke in izplačujejo dividende. Večino dobičkov bi lahko in morali usmeriti v razvoj omrežja in nižjo ceno za uporabnike, ta pa konča v državnem proračunu, del pa pri malih delničarjih.

Država in regulator trga električne energije sta tista, ki bi družbeno odgovorno morala poseči v ta način poslovanja. Konec koncev se delovanje javne gospodarske službe distribucijskih operaterjev, operaterjev prenosnega sistema in agencije za energijo financira iz omrežnine. Država in regulator trga lahko posežeta v regulacijo, če bi gledali širše družbeno odgovorno v smislu vzpodbujanja gospodarske rasti in ohranjanja socialne varnosti! Tudi Janševa vlada nikoli ni posegala v to tematiko - je že vedela, zakaj!

Na potezi je torej vlada in z njo agencija za energijo s sedežem v Mariboru, čeprav si od slednje obetam malo ali nič, ker direktorica ni znala odgovarjati na novinarska vprašanja – vtis smo imeli, kot da niti ne ve, o čem je sploh govora.

Trenutna cena električne energije na borzi je 64 evrov, trgovci pa jo prodajajo po 150 do 180 evrov.

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.