Luka Volk

 |  Mladina 8  |  Politika

SDS / Kako v praksi poteka širjenje laži?

V SDS so razširili zgodbo, da naj bi država v Slovenskih Konjicah namestila migrante. Gre za čisto izmišljotino.

Bojan Podkrajšek, poslanec SDS, izvoljen v okraju Slovenske Konjice, in občinski svetnik, je nato notranjemu ministru Boštjanu Poklukarju v državnem zboru postavil poslansko vprašanje, ali te informacije, ki jih je zasledil »na družbenem omrežju X«, res držijo.

Bojan Podkrajšek, poslanec SDS, izvoljen v okraju Slovenske Konjice, in občinski svetnik, je nato notranjemu ministru Boštjanu Poklukarju v državnem zboru postavil poslansko vprašanje, ali te informacije, ki jih je zasledil »na družbenem omrežju X«, res držijo.
© sds.si

Nekateri prebivalci Slovenskih Konjic so že od januarja na nogah, država naj bi v njihovo občino nastanila migrante. Vendar pa gre pri vsem skupaj za povsem izmišljeno zgodbo, ki je nastala v logih SDS. Zgodba je učbeniški primer širjenja laži in dezinformacij, ki so namenjene strašenju ljudi, zato si njen potek oglejmo nekoliko pobliže.

Že januarja je Peter Šart, sicer na zadnjih lokalnih volitvah kandidat SDS za svetnika v občini Mozirje, na platformi X delil zapis, češ da se v SD »govori, da je že dogovorjeno, da bodo ilegalne migrante po novem nastanili v Trbovljah, Slovenskih Konjicah, Mislinji, Žalcu in Kranju«. Zgodbo so hitro zagrabili številni uporabniki družbenih omrežij, med njimi Zmago Jelinčič. Na Facebooku pa je nastala skupina »Konjičani odločno proti nastanitvi ilegalnih migrantov«, ki sta jo vzpostavila Štefan Furman, sicer brat Damjana Furmana, ki je leta 2020 kot »višji vodnik« v Slovenskih Konjicah želel izvesti tabor za urjenje paravojaške protitujske organizacije Slovenska varda (znana tudi kot Štajerska varda), in njegov prijatelj Anže Laporšek. V skupini so posamezniki, poleg sovražnega govora, delili fotografije domnevnih migrantov v občini – četudi sploh ni šlo za migrante, pač pa za tuje delavce, na primer za sezonske delavce smučišča Rogla, ki so v Slovenskih Konjicah nastanjeni povsem legalno. Takšnih delavcev naj bi bilo v občini skoraj tisoč.

Bojan Podkrajšek, poslanec SDS, izvoljen v okraju Slovenske Konjice, in občinski svetnik, je nato notranjemu ministru Boštjanu Poklukarju v državnem zboru postavil poslansko vprašanje, ali te informacije, ki jih je zasledil »na družbenem omrežju X«, res držijo. Minister mu je odgovoril, da z informacijo, da bi se v katerem od navedenih krajev vzpostavljali migrantski centri, ne razpolaga. Na dogajanje se je odzval tudi Darko Ratajc, župan Slovenskih Konjic, sicer član SD, ki je konec januarja sporočil, da je občina z urada vlade za oskrbo in integracijo migrantov prejela dopis, da ta za zdaj v občini ne načrtuje nastanitvenih zmogljivosti za migrante. Da gre za čisto dezinformacijo, je potrdila tudi Katarina Štrukelj, direktorica vladnega urada.

Zgodba bi se na tej točki praviloma lahko končala. Pa se ni.

Skupina svetnikov SDS, s prvopodpisanim Podkrajškom na čelu, je nato za februar sklicala izredno sejo o »problematiki nastanitve nezakonitih migrantov na območju Občine Slovenske Konjice«, pri čemer se je sklicevala na zapise na družbenih omrežjih in poročanje policije, da naj bi zaznala »povečanje števila tihotapljenj nezakonitih migrantov na območju PU Celje v zadnjih dveh mesecih«. Kot sklepa so med drugim predlagali, naj občina »odločno nasprotuje kakršnikoli vzpostavitvi izpostav azilnega doma oziroma nastanitve nezakonitih migrantov« in da naj pozove vlado in policijo, naj se ukrene »vse potrebno za preprečevanje nezakonitih migracij« ter naj se izvedejo »postopki deportacij teh oseb iz Slovenije« ter zagotovi varnost občank in občanov. Predlagatelji seje ob sklicu niso predložili tudi dopisa vladnega urada, ki je domnevno namero o namestitvi migrantov demantiral.

Ta nenavadna seja je nato res bila v ponedeljek. Ker so se pred občino zbrali vardisti, jo je morala varovati varnostna služba. Svetniki SD so na seji predlagali, naj med gradivo umestijo tudi dopis urada in naj se problematični predlogi z dnevnega reda, ki širijo »neutemeljene strahove in ksenofobijo«, umaknejo. Prvi predlog je bil sprejet – večina svetnikov se nato z dopisom vseeno ni hotela uradno seznaniti –, drugi pa zavrnjen. V občinskem svetu ima desnica namreč večino. Sprejet je bil sicer sklep, naj občina obsodi sovražni govor, ki se je medtem začel razraščati na družbenih omrežjih.

Na seji je navedbe SDS kot lažne označil tudi načelnik konjiške policijske postaje Robert Vipotnik Sirc, ki je poudaril, da so na celjski policiji »glede na celotno kvoto zabeležili 0,35 odstotka migrantov, torej skoraj nič«. In dodal, da »tu težav z ilegalnimi migracijami ni. Večja težava so objave fotografij ljudi na Facebooku, ki tukaj povsem legalno opravljajo delo.«

Svetniki SD so sejo pred glasovanjem obstruirali. Sporna sklepa sta bila sprejeta, z nekoliko »omiljeno« različico drugega, iz katerega so svetniki umaknili predlog o deportacijah.

»V SDS so najprej povzročili fiktiven problem, nato z njim začeli strašiti ljudi, potem pa poskušali v občinskem svetu sprejeti pozicijo, za katero ta v resnici sploh nima pristojnosti,« dogajanje komentira svetnik SD Jernej Štromajer. Boji se, da smo priča politiki strašenja, za kar »SDS uporablja in proizvaja tako lažne novice kot izkorišča formalne vzvode, pri tem pa sodelujejo celo njeni poslanci. Ko jim predočiš dejstva, resnico, se pa delajo nevedne – in celo žrtve.«

POVEZAVA DO GLAVNEGA ČLANKA >>

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.