Uredništvo

 |  Družba

Mlada Francozinja iz kmečke družine, ki je ponižala Angleže

Leta 1431 je Katoliška cerkev Ivano Orleansko poslala na grmado

Igralka Milla Jovovich v filmu o Ivani Orleanski režiserja Luca Bessona

Igralka Milla Jovovich v filmu o Ivani Orleanski režiserja Luca Bessona
© IMDb

V članku z naslovom Od skušnjavke do narodne junakinje, ki ga lahko v celoti preberete v posebni številki Mladine KRIVOVERCI, Katja Iken piše o tem, da je leta 1431 Katoliška cerkev Ivano Orleansko poslala na grmado. Mlada Francozinja iz kmečke družine je ponižala Angleže – in vztrajala, da je neposredno povezana z Bogom.

"Utemeljitev strahovite kazni je bila, da se ni hotela ukloniti avtoriteti Cerkve in namesto tega vztrajala, da je neposredno povezana z Bogom. Ravno Ivana Orleanska, globoko verna katoličanka, je bila v resnici ena prvih protestantskih mučenk, zapiše britanski pisatelj George Bernard Shaw v predgovoru k svoji gledališki igri Sveta Ivana, napisani leta 1924. Protestantka zato, ker tako kot stoletje pozneje Martin Luter ni hotela priznati Cerkve za nujno potrebno posrednico v verskih zadevah. Namesto tega je trmasto vztrajala, da prejema sporočila neposredno od Boga in ravna po njegovem ukazu," piše Katja Iken.

"Po nekaterih izjavah je leta 1412 v lorenski vasi Domrémy v kmečki družini rojena svetnica že pri trinajstih letih prvič zaslišala nebeške glasove. V spremstvu bele svetlobe so Ivano spodbujali, naj živi zgledno, kar je sprva razumela tako, da mora še bolj zavzeto moliti."

"Po nekaterih izjavah je leta 1412 v lorenski vasi Domrémy v kmečki družini rojena svetnica že pri trinajstih letih prvič zaslišala nebeške glasove. V spremstvu bele svetlobe so Ivano spodbujali, naj živi zgledno, kar je sprva razumela tako, da mora še bolj zavzeto moliti. Poleg tega se je zaobljubila, da bo večno ostala devica, zato se je uprla poroki z moškim, ki mu je bila obljubljena. Glasovi je menda vse do smrti niso zapustili; Ivana je med njimi vedno znova prepoznavala sveto Katarino, nadangela Mihaela, sveto Margareto in nadangela Gabriela," še poudari Iken.

Posebno številko lahko kupite pri prodajalcih časopisov ali jo naročite v naši spletni trgovini >>

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.