Jure Trampuš

 |  Mladina 14  |  Politika

Naj počakajo še leto dni

Bo država sploh resno posegla v oddajanje nepremičnin za turiste in omejila kopičenje stanovanj, ki se oddajajo prek platforme Airbnb? 

Vhodna vrata večstanovanjske hiše na Pražakovi v Ljubljani z množico varnih škatel za shranjevanje ključev za turiste

Vhodna vrata večstanovanjske hiše na Pražakovi v Ljubljani z množico varnih škatel za shranjevanje ključev za turiste
© Luka Dakskobler

Minister za gospodarstvo, turizem in šport Matjaž Han, socialdemokrat po prepričanju, je v ponedeljek obiskal Gorenjsko, beseda pa je tekla tudi o prenovi zakonodaje, v kateri so opredeljeni načini sobodajalstva. »Dežela kranjska nima lepšga kraja, ko je z okolšno ta, podoba raja,« je o teh krajih pisal France Prešeren in danes ti živijo predvsem od turizma. Župane zato skrbi, da bo država preveč omejila ali natančneje določila, kdo in kako lahko oddaja svojo nepremičnino v turistične namene, saj naj bi s tem omejila razvoj. Han je župane med obiskom menda pomiril, zakon, ki je v pripravi, naj bi oddajanje nepremičnin v kratkoročni turistični najem omejil na 120 dni. In ne na »drakonskih« 30 ali 60, kot se je ugibalo pred časom.

Nepremičnine se ne oddajajo le na Bledu, v Bovcu, Piranu. Oddajajo se tudi v Ljubljani, ki je turistično mesto, a je hkrati prestolnica Slovenije. Neregulirani najemniški trg in odsotnost stanovanjske politike sta v zadnjih desetletjih povzročila, da so cene stanovanj v Ljubljani podivjale. Danes so nerazumno visoke, saj ljudje nepremičnine kupujejo kot naložbo, kot poslovno priložnost, v njih ne živijo, raje jih oddajajo ali pa jih pustijo prazne in čakajo, da se bo njihova vrednost povečala. Tako mladi v Ljubljani ne morejo priti do stanovanj, študenti pa do sob.

Kaj ima Hanov obisk Gorenjske z Ljubljano? Na ministrstvu za gospodarstvo prenavljajo zakon o gostinstvu, ki določa načine kratkoročnega oddajanja nepremičnin. Določa, kdo in pod katerimi pogoji lahko oddaja nepremičnine turistom. Za zdaj velja, da je fizična oseba sobodajalec, če je lastnik ali najemnik nepremičnine, in to dejavnost opravlja občasno, ne več kot 150 dni v letu (pet mesecev). Nepremičnine oddajajo tudi pravne osebe. Han naj bi torej to dobo skrajšal na 120 dni, na štiri mesece. A to ne pomeni nič, sezona za oddajanje prek platforme Airbnb v Ljubljani traja štiri mesece.

Različni ljudje z ministrstva za gospodarstvo in ministrstva za solidarno prihodnost sicer trdijo, da je zakon še v »usklajevanju med deležniki«, da »obstajajo različne možnosti«, vse skupaj pa »še ni pripravljeno za javno obravnavo«. Po neuradnih informacijah naj bi imela največ podpore rešitev, po kateri bi država določila razpon dni za oddajanje nepremičnin, torej od 30 do 120, vsaka lokalna skupnost pa naj bi se po lastnem premisleku odločila, kaj je zanjo primerno. Ni težko ugibati, kako se bo odločil Bled, vprašanje pa je, kaj bo storila Ljubljana. Župan Zoran Janković na to vprašanje ne daje jasnih odgovorov, govori o zlorabah in o turistih, ki ne plačujejo turistične takse, v isti sapi pa se rad pohvali, koliko turistov je v Ljubljani, v tem najlepšem mestu na svetu.

Župan Janković ima glede nečesa prav. Stanovanjska politika je v prvi vrsti v rokah države, država določa načine oddajanja nepremičnin, ima nadzor nad tem, določa načine financiranja in delovanja stanovanjskih skladov, določa davčno politiko, ki naj bi omejevala špekulacije, določa pogoje, pod katerimi lahko ljudje ali pravne osebe oddajajo svoje nepremičnine, določa potrebna soglasja v večstanovanjskih stavbah, način vpisa v register na podlagi vseh soglasij, načine pridobitve identifikacijske številke za trženje prek platform in podobno. Ne nazadnje je pravica do primernega stanovanja ustavna kategorija, slovenska ustava v 78. členu določa, da »država ustvarja možnost, da si državljani lahko pridobijo primerno stanovanje«. Tudi evropska konvencija o človekovih pravicah in listina EU o temeljnih pravicah govorita o primernem bivališču in o dostojnem življenju. Celo koalicijska pogodba Golobove vlade obljublja boljši nadzor in regulacijo kratkotrajnih najemov.

In Han? Zdaj zdaj bosta od volitev minili dve leti. Ministrstvo za gospodarstvo pa v vsem tem času ni pripravilo niti predloga zakona, ki bi šel v javno obravnavo. Aprila smo, ljudje, ki z oddajanjem kujejo dobičke, si lahko znova oddahnejo. Letošnja sezona bo rešena. Kaj bo z vsemi drugimi, z mladimi, študenti, družinami, ni pomembno. Naj počakajo še kakšno leto …

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.