Uredništvo

 |  Družba

Ali novi feminizem potrebuje kritiko?

IZJAVA DNEVA

"Feministični diskurzi v silni ideološki vnemi, okuženi s potrošništvom, žensko enodimenzionalno slikajo kot žrtev, takšna redukcija pa škodi družbeni uveljavitvi žensk. Novi feminizem, ki je kot vse stare idejne strukture v času intenzivnega skupnostnega iskanja izredno agresiven, nujno potrebuje kritiko. Danes poglobljene kritike večinoma ni, kar je posledica družbene bojazljivosti v okoliščinah splošne družbene stagnacije. Ker novemu feminizmu ne upamo pogledati v oči in iz njega izbezati družbeno regresivnih elementov, vodilnih mest po ključu prodora t. i. feministične politike ne zasedajo najboljše posameznice, ampak najglasnejše in najbolj povzpetniške ter celo takšne, ki delujejo na povsem patriarhalen način. Nova digitalna družbena stvarnost seveda zahteva predrugačenje vlog vseh družbenih akterjev, a večjo družbeno inventivnost od feminizma v položaju žensk danes izkazuje teorija spolov."

(Mateja Ratej, zodovinarka in avtorica knjige Rožengrunt, ki obravnava več kot trideset primerov ženskega nasilja nad zakonskimi partnerji v obdobju med obema svetovnima vojnama, v intervjuju za Delovo Sobotno prilogo, o tem, da novi feminizem nujno potrebuje kritiko)

Protest proti nasilju nad ženskami (marec 2020)

Protest proti nasilju nad ženskami (marec 2020)
© Borut Krajnc

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.