Uredništvo

 |  Politika

Bi bilo bolje, če bi bile volitve tudi v Sloveniji med tednom in ne v nedeljo?

IZJAVA DNEVA

"Je v za ta tradicionalistični prostor nenavadni odločitvi hrvaškega predsednika Zorana Milanovića, da parlamentarne volitve razpiše za sredo, 17. aprila, torej na sicer delovni dan sredi tedna in ne na klasično nedeljo, tudi kakšen koristen nauk za Slovenijo? Odločitev Milanovića podpre golo številčno dejstvo, da se je hrvaških volitev tokrat udeležilo kar 550.000 volilcev več kot pred štirimi leti, kar je zanesljivo šlo v prid večji legitimnosti teh volitev. Bi skratka veljalo hrvaški eksperiment ponoviti tudi pri nas?"

"Jasno je torej, da se tudi pri nas trenutna politična razprava začenja vrteti okoli pomena (visoke) volilne udeležbe in s tem povezane legitimacije politične oblasti v državi; zato se nam zdi vreden tudi razmislek o uvedbi 'hrvaškega modela' s prenosom volilnega dne s tradicionalne nedelje na neki drug dela prost dan sredi tedna. Zaradi tega volilna udeležba zanesljivo ne bo nižja od običajne, z veliko verjetnostjo, ki meji na gotovost, pa lahko trdimo, da bi bila višja. S tem pa tudi legitimnost vsakokratne nove oblasti v državi."

(Novinar Darijan Košir v komentarju za Dnevnikov Objektiv o odločitvi hrvaškega predsednika, da volitve razpiše za sredo)

© Luka Dakskobler

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.