Uredništvo

 |  Svet

»Gaze se ne jemlje več kot prioriteto«

IZJAVA DNEVA

"Zame je od začetka vojne jasno, da se status quo ne more nadaljevati. Ne more se nadaljevati status quo sistema apartheida, ki je fragmentiral in ločil Palestince. Prav tako se ne more nadaljevati status quo razmislekov svetovnih voditeljev, da bodo pravice Palestincev uresničene, ko bo prišlo do rešitve dveh držav, kot da bi ta lahko padla z neba in se sama uresničila. Medtem je sicer vsem postalo jasno, da je rešitev dveh držav postala nemogoča zaradi nadaljevanja ekspanzije Izraela njegovim neodpovedanim ozemeljskim ambicijam na Zahodnem bregu, v vzhodnem Jeruzalemu, zdaj pa tudi v Gazi, kjer želi vzpostaviti tamponsko območje. Judovski naseljenci že govorijo, da bodo ponovno naselili severno Gazo. Cinično je, da se še vedno pretvarjamo, da so izraelska zagotovila resnična. Izrael laže mednarodni skupnosti že desetletja. Govoril je, kaj dejansko počne. Konsolidiral je status quo, dokler ta ni eksplodiral. S tem nočem pojasnjevati nasilja nad Izraelci, do katerega je prišlo 7. oktobra. Želim si, da se to ne bi nikoli zgodilo. Kaj lahko pričakujemo od prihodnosti, je odvisno od hrabrosti mednarodne skupnosti."

"Zdi se mi, da večina svetovnih voditeljev ne ve, kaj naj storijo. Imamo Izrael, ki ukrepa, kot se mu zazdi. ZDA polresno postavljajo določene rdeče linije, preostanek Zahoda pa čaka na vodenje. Evropske države in Avstralija niso pokazale nobenih namenov, da bi prevzele vodenje, tudi moralnega vodenja ne, ki bi temeljilo na spoštovanju načel mednarodnega prava. Dejansko je bilo mednarodno humanitarno pravo nadomeščeno z ubijajočo tišino. Realnost je, da se Gaze ne jemlje več kot prioriteto."

(Francesca Albanese, posebna poročevalka ZN o okupiranih palestinskih ozemljih, v intervjuju za Dnevnik, :o tem, ali se lahko po vojni v Gazi razmere vrnejo v status quo pred njo – torej v nadaljevanje sistema apartheida, nenehno kritiziranje zahodnih vlad, s čimer pa ni nobenih sprememb za pravice Palestincev)

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.