Uredništvo

 |  Politika

»Volilci tako v Franciji kot v drugih državah skrajno desnico podpirajo zato, ker te še niso videli na oblasti«

IZJAVA DNEVA

"Volilci tako v Franciji kot v drugih državah skrajno desnico podpirajo zato, ker te še niso videli na oblasti. Ker nad njo v novejši zgodovini še niso bili razočarani. Na starejšo zgodovino pa so že pozabili. V novejši zgodovini jim že desetletja vlada takšna ali drugačna verzija sredinske politike. Ki ni ne leva. Ne desna."

"Po desetletjih izkušenj z ne levo ne desno sredino so volilci ugotovili, da od nje ne morejo pričakovati reševanja problemov. Zato pragmatično iščejo drugo možnost. In ker ne Francija ne Evropa resne levice nimata več — in resna levica je tista politična opcija, ki ponuja resne in premišljene socialne spremembe, ki rešujejo nakopičene probleme kapitalizma —, pač volijo tisto, kar jim je preostalo kot edina opcija. Kar je edina alternativa politični sredini. In to je politična desnica."

(Antropologinja in kolumnistka Vesna V. Godina, v Večerovi kolumni, o tem, da francoski in drugi evropski volilci podpirajo desnico zato, ker jih v novejši zgodovini — za razliko od levice — še ni razočarala)

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.