13. 6. 2025 | Mladina 24 | Konzum
Vse je v glavi
Lük, Ptuj
Ravioli z gobami
Bistro Lük
Murkova ulica 5, Ptuj
Tel.: 059 922 062
Lükari kuhajo od ponedeljka do četrtka od 10. do 21., ob petkih in sobotah potegnejo do 22., ob nedeljah pa zaključijo ob 18. uri.
Zakup člankov
Celoten članek je na voljo le naročnikom. Če želite zakupiti članek, je cena 4,5 EUR. S tem nakupom si zagotovite tudi enotedenski dostop do vseh ostalih zaklenjenih vsebin. Kako do tedenskega zakupa?
13. 6. 2025 | Mladina 24 | Konzum
Ravioli z gobami
Jagnječja krača
Bistro Lük
Murkova ulica 5, Ptuj
Tel.: 059 922 062
Lükari kuhajo od ponedeljka do četrtka od 10. do 21., ob petkih in sobotah potegnejo do 22., ob nedeljah pa zaključijo ob 18. uri.
Ambient:
pod opečnatimi velbi je bistrojsko sproščeno in prijetno, tudi na bukolični ulici je, rahlemu naklonu navkljub, fajn; muzika je sprejemljivi mednarodni hitaški poprock
Napitki:
celotna vinska ponudba je žal na voljo le v natakarjevi glavi, del nje – ki priča, da ni čisto brezvezna – pa tudi v vinski vitrini; delajo svoj limončelo in zmešajo fajn espresso martini
Vegetacija:
glede na to, da tu vlada dogovorni sistem, se verjetno da vse zmenit
Dostopnost:
poiščite parkirišče kje v plavi coni in se malo sprehodite po ljubkem starem mestu, za gibalno ovirane ni prehudih zaprek
Fino:
karpačo/crudo
rustikalni ravioli
Ne tako fino:
netransparentnost
kje je cukr?
Goveji in jelenov karpačo sta stala 13,23, ravioli z jurčki 19,69, jelenov file s krompirjem 25,71, jagnječja krača pa 26,82 evra.
»Ne priporočam vam tu, tu vam bojo kuj listek gor dali!« je prijazna ptujska gospa Konzumovega dežurnega šoferja napotila v modro parkirno cono, od koder se je nato inšpektorska ekipa s taktiko lahkotnega špancirja prebila do tokratnega cilja, po ptujskem lüku poimenovanega bistroja v osrčju najstarejšega slovenskega mesta.
Lük se od ostalih, pretežno kafiških lokalov v tem delu Ptuja loči po paru na ulico postavljenih, s praznimi buteljkami obloženih vinskih sodov, ki nakazujeta resnejše gostinske ibunge. Zdi se, da Lük stavi predvsem na pristen stik na relaciji natakar-gost, saj ponudba v pisni obliki obstaja le na z generičnimi besedami (food & fire, meat & fish, wine & smile) popisanih tablah, za vse preostalo pa je bil tu zgovoren mladenič. Pri recitiranju ponudbe hrane je metoda vse je v glavi še nekako šla skozi (čeprav bi poleg vrste mesa in tipa priprave radi izvedeli še kaj o cenovnem razponu), pri vinih pa smo ob začetnem vprašanju belo ali rdeče? spoznali, da je verjetno bolje čim hitreje izbrati kakšen lokalni zicer – kar smo tudi naredili.
Pri jedilnem recitalu smo bolj kot ob hobotnicah in lososih zavibrirali ob rdečemesnih živalih in obed začeli s paralelnim goveje-jelenjim karpačenjem. Obe vrsti mesa sta bili dovolj zmehčani, da sta prenesli rezanje na malo resnejše rezine, ki so jih nato zanimivo opremili: goveje z rezinami črnega oreha, vloženimi jagodami jerebike in koruznim drobljencem, jelenovega pa z vloženimi gobami ter naribanim maslom in kuhanim rumenjakom.
Glavno, termično obdelano mesovje so postregli še bolj eklektično: pred jedce so dali krožnik s hladno kremo iz rdeče pese, zdrobljeno pistacijo ter mešanico zeliščnega olja in toplega mesnega soka, na sredo pa desko z opečenim, mehkim in sočnim jelenovim filejem, sotirano čebulo, pečene šparglje, krompir in jurčke ter krožnik z lepo zmehčano jagnječjo kračo. Kombiniranje vsega so prepustili vsakemu gostu, kar je sicer vsak grižljaj naredilo drugačen, a reč je neizogibno vodila v velik kaos okusov in tekstur brez pravega reda in smisla.
Ob umanjkanju cukra – o edini sladici so podvomili, ko so pogruntali, kdo smo, in je niti niso hoteli postreči – smo bili tako še najbolj navdušeni nad rustikalnimi gobovimi ravioli, ki jim je karakter dal všečno hrustljav ptujski lük. Lük je simpatičen bistro, v katerem pa so stvari na trenutke vendarle preveč sproščene, nedorečene in prepuščene naključju in navdihu. Kaskadersko!