Darja Kocbek

 |  Mladina 20  |  Ekonomija

Ugodna revizija in vse večje izgube

Paloma ima nov nadzorni svet, predstavnik delavcev pa bo takoj zahteval odpoklic uprave

Pergerjeva in Marin

Pergerjeva in Marin
© Janko Rath / Večer

Družba Paloma, ki je v 71-odstotni lasti paradržavnih skladov, KAD-a in SOD-a, je dobila nov nadzorni svet. Problemov v podjetju s tem še ni konec. Predstavnik družbe Aktiva naložbe, ki je osemodstotna lastnica Palome, je takoj po skupščini napovedal izpodbojno tožbo, ker se z imenovanjem novih nadzornikov ne strinja. Novi predstavnik delavcev v nadzornem svetu Jože Korotaj pa je napovedal, da bo že na prvi seji zagotovo predlagal odločanje nadzornega sveta o odpoklicu ali razrešitvi uprave, predsednika Danila Marina in članice Mateje Perger, sicer članov NSI-ja.
Poslovni načrt za letošnje leto po besedah Pergerjeve ne predvideva izgube, a bo zaradi nekaterih nepredvidenih dogodkov, med njimi tudi zaustavitve postopka prodaje državnega deleža družbe, potreben rebalans. Ali Paloma lahko še dolgo zdrži brez svežega kapitala in morebitnih strateških partnerjev, je vprašanje za lastnike, z vidika podjetja pa so investicije nujne. Vsaj za 30 do 40 odstotkov bo treba v naslednjih treh do petih letih zmanjšati tudi število zaposlenih.
KAD in SOD sta lani Palomo želela prodati strateškemu lastniku, »ki bi spodbujal razvoj novih produktov in poiskal nove tržne priložnosti«. Hkrati pa so se pojavile informacije, da uprava družbe pripravlja prikrit menedžerski odkup. V prvih dneh aprila sta se odločila, da Palome ne bosta prodala, ker so se njuna pričakovanja pomembno razlikovala od ponudbe, so pojasnili v KAD-u.
V času, ko sta KAD in SOD prodajala svoj delež v podjetju, je svet delavcev zaradi suma storitve kaznivega dejanja zlorabe položaja poslal na policijo ovadbo zoper upravo. Ta pa je zaradi domnevne izdaje poslovnih skrivnosti predsedniku sveta delavcev Jožetu Korotaju odpovedala delovno razmerje. Svet delavcev je potem upravo prijavil inšpektoratu za delo, ker je kršila zakon o delovnih razmerjih, po katerem je morala za njegovo odpoved pridobiti soglasje sveta delavcev.
Hkrati so v javnost prišle govorice, da nameravata KAD in SOD zamenjati Marina in Pergerjevo, ker naj bi škodovala vladni koaliciji. Na to namreč opozarjajo člani NSi iz Sladkega vrha, predsednik stranke NSI Andrej Bajuk pa vztraja, da na podlagi gostilniških obtožb ne bo ukrepal. Komisija za preprečevanje korupcije je aprila v načelnem mnenju napisala, da je zaznala znake korupcije v Palomi, ker naj bi nakazali previsok avans izvajalcu investicije. Slednja se po dveh letih še ni začela, avansirana sredstva niso bila ustrezno zavarovana, odgovorne osebe pa se med seboj poznajo kot solastniki tretje družbe. Uprava Palome je revizijo poslovanja Palome v zadnjih petih letih naročila pri revizijski hiši Ernst & Young, ki je zavrgla vse očitke o korupciji in izčrpavanju podjetja.
Prekinjeno sejo o Palomi, ki je bila sklicana na zahtevo poslanske skupine Lipa, bodo nadaljevali poslanci odbora za gospodarstvo v državnem zboru. Matej Lahovnik (Zares) je prepričan, da je Paloma najboljši primer prevlade politike nad gospodarstvom, delavci pa so talci v tej igri. Da sedanja uprava dela slabo, je prepričan tudi Milan Petek (LDS). Marijan Pojbič (SDS) za težave v Palomi ne želi kriviti posameznikov, za nastale razmere morajo poskrbeti lastniki, nadzorni svet in uprava. 

 

Zakup člankov

Celoten članek je na voljo le naročnikom. Če želite zakupiti članek, je cena 4,2 EUR. S tem nakupom si zagotovite tudi enotedenski dostop do vseh ostalih zaklenjenih vsebin. Kako do tedenskega zakupa?

Pošljite SMS s vsebino MLADINA2 na številko 7890 in prejeto kodo prepišite v okvirček ter pritisnite na gumb pošlji

Nakup prek telefona je mogoč pri operaterjih Telekomu Slovenije in A1.

Članke lahko zakupite tudi s plačilnimi karticami ali prek storitve PayPal

Tedenski zakup ogleda člankov
Za ta nakup se je potrebno .

4,2 €

Za daljše časovne zakupe se splača postati naročnik Mladine.

Mesečna naročnina, ki jo je mogoče kadarkoli prekiniti, znaša že od 15,8 EUR dalje:

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.