Darja Kocbek

22. 5. 2008  |  Mladina 21  |  Ekonomija

Top flop: Slovenija na repu energetske samozadostnosti

Sloveniji vseskozi primanjkuje proizvodnih zmogljivosti, s katerimi bi dohajala potrebo po električni energiji. Zato moramo elektriko uvažati. Po količini smo sicer med članicami Združenja za koordinacijo prenosa elektrike (UCTE), ki združuje upravljavce prenosnih sistemov celinskih evropskih držav, ena manjših uvoznic, saj na primer Italija uvozi skoraj 45 teravatnih ur (TWh), Slovenija pa le 2,87. Ko pa gre za delež uvožene energije, so podatki veliko bolj skrb zbujajoči. Zanimivi so tudi podatki o največjih porabnikih električne energije v Sloveniji za leto 2007. Družba Talum je porabila kar 1,66 TWh oziroma kar 12 odstotkov vse porabljene električne energije, sledijo pa Železarna Jesenice (0,36 TWh), Metalurgija Ruše (0,32) ter železarni Ravne in Štore (0,16 oz. 0,15).

 

Zakup člankov

Celoten članek je na voljo le naročnikom. Če želite zakupiti članke za daljše obdobje, se morate prijaviti. Prijavite se . Ostala ponudba naročniških paketov se nahaja TUKAJ.

Celotna številka Mladine je vaša za 3,7 evra. Za nakup tedenskega dostopa do vsebine pošljite SMS z vsebino MLADINA2 na številko 7890.

 
Nakup prek telefona je mogoč pri operaterjih Telekomu Slovenije in A1.

Članke lahko zakupite tudi s plačilnimi karticami ali prek storitve PayPal

 • Tedenski zakup ogleda člankov
  3,7 €
 • Polletni zakup ogleda člankov
  75 €
 • Letni zakup ogleda člankov
  149 €
 • Spletna Mladina - mesečna naročnina na spletne vsebine, prekini kadarkoli
  14 €

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.