Staš Zgonik

 |  Mladina 22  |  Ekonomija

Zvezde: Ballack Michael

Močan, vzdržljiv, natančen. Kot bi opisoval katerega od nemških avtomobilov. Kapetan nemške reprezentance, nepogrešljiv pri vseh zadnjih uspehih elfa, hkrati pa nogometaš, ki se ga drži velika smola.
Michael je na svet privekal v vzhodnonemškem Karl-Marx-Stadtu (danes Chemnitz) in kariero začel pri lokalnem klubu. Poznavalce je zgodaj navdušil s sposobnostjo enakovrednega igranja z obema nogama. Kmalu si je prislužil vzdevek »mali Kaiser« in s tem naziv neuradnega naslednika znamenitega Franza Beckenbauerja. S Chemnitzem je v prvi sezoni izpadel v tretjo nemško ligo, kjer je igral še vso naslednjo sezono. Klub je ostal v tretji ligi, Ballack pa je napredoval v prvo, saj se je pridružil novemu prvoligašu Kaiserslauternu in z njim, sicer ne kot standardni igralec prve postave, takoj osvojil naslov državnega prvaka. Leto zatem je prišla prelomnica na njegovi nogometni poti. Podpisal je pogodbo z Bayerjem Leverkusnom in dobil glavno vlogo v moštvu. Njegova pregovorna smola se je začela leta 2000, ko je prav na zadnji tekmi nemškega prvenstva z drugorazrednim Unterhachingom dosegel odločilni avtogol in tako Bayernu podaril naslov prvaka. Zgodba se je nadaljevala dve sezoni zatem, ko so farmacevti na zadnjih treh tekmah domačega prvenstva zapravili pet točk prednosti - in izgubili v finalih nemškega pokala in lige prvakov. Dodatno razočaranje je prinesel reprezentančni poraz na finalnem srečanju svetovnega prvenstva z Brazilci, na katerem zaradi treh rumenih kartonov ni igral.
Kljub temu je napredoval, iz »Neverkusna«, kot so ga poimenovali navijači, je odšel v Bayern. V prvi sezoni je z bavarskim velikanom osvojil dvojno krono. V naslednji sezoni mu je ponovitev uspeha pred nosom speljal Werder, a je Ballack to s soigralci popravil že sezono zatem. Vendarle je moral prenašati kritike, češ da vse prevečkrat »varčuje z močmi«, da se »userje« na pomembnih tekmah in da ga zanima le odmevna selitev v še bogatejši klub. Ta želja se mu je uresničila, pred dvema letoma je podpisal pogodbo z Abramovičevim klubom Chelsea in oznanil, da želi v Londonu igrati do konca kariere. Šele v tem klubu si je prislužil prvi neposredni rdeči karton. Po dokaj uspešni sezoni je moral na operacijo gležnja, zaradi česar je izpustil polovico pravkar končane sezone, med okrevanjem pa se je menda bal, ali bo sploh še lahko igral nogomet. Kljub temu se je vrnil in se proti koncu sezone uveljavil kot nepogrešljiv član prve postave. Njegov zadetek na tekmi s Fenerbahčejem je klubu Chelsea zagotovil polfinale v ligi prvakov. Z zadetkoma na tekmi z Manchestrom je sam poskrbel, da je njegov klub dva kroga pred koncem prvenstva na vrhu lestvice ujel rdeče vrage. Pa vendar mu je ravno Manchester pred nosom speljal domači in evropski naslov.

 

Zakup člankov

Celoten članek je na voljo le naročnikom. Če želite zakupiti članek, je cena 4,2 EUR. S tem nakupom si zagotovite tudi enotedenski dostop do vseh ostalih zaklenjenih vsebin. Kako do tedenskega zakupa?

Pošljite SMS s vsebino MLADINA2 na številko 7890 in prejeto kodo prepišite v okvirček ter pritisnite na gumb pošlji

Nakup prek telefona je mogoč pri operaterjih Telekomu Slovenije in A1.

Članke lahko zakupite tudi s plačilnimi karticami ali prek storitve PayPal

Tedenski zakup ogleda člankov
Za ta nakup se je potrebno .

4,2 €

Za daljše časovne zakupe se splača postati naročnik Mladine.

Mesečna naročnina, ki jo je mogoče kadarkoli prekiniti, znaša že od 15,8 EUR dalje:

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.