Staš Zgonik

 |  Mladina 22  |  Ekonomija

Zvezde: Toni Luca

Stroj za zadetke, po slogu igre in tudi po postavi bolj podoben Nizozemcu Ruudu van Nistelrooyu kot kateremu koli italijanskemu nogometašu. Najboljši strelec letošnje Bundeslige, še pred nekaj leti pa napadalec, ki bi si ga lahko privoščil celo Pečečnikov Interblock.
Prva leta njegovega nogometnega življenja je zaznamovalo »svaljkanje« po drugi in tretji italijanski ligi, po tako neznanih klubih, kot sta Lodigiani in Fiorezuola. Ko je pred osmimi leti igral pri slednjem, naj bi bil razmišljal celo o tem, da bi si poiskal drugo službo. A je napredoval. Najprej se je izkazal v drugoligašu Trevisu in si prislužil mesto v novem prvoligaškem moštvu Vicenze; tej sicer ni zagotovil obstanka, je pa požel kar nekaj pohval zaradi izboljšane okretnosti. V Brescii si ga je zaželel legendarni Roberto Baggio, od tam pa so ga zvabili k Palermu. Na Siciliji je vzletel. Klub je popeljal v prvo ligo, v 23 mesecih je skupaj zabil kar 78 golov, Palermo je prvič v zgodovini igral tudi na evropskem prizorišču. Obljubljal je, da bo za vedno ostal na Siciliji. Brezpogojna naklonjenost navijačev pa se je v trenutku spremenila v sovraštvo, ko je to obljubo prelomil in podpisal pogodbo s Fiorentino. Kaj si po novem mislijo o njem, je na svoji koži občutil na kvalifikacijski reprezentančni tekmi s Slovenijo, ko je celoten stadion v Palermu z žvižgi pospremil vsak njegov dotik žoge. Še pred tem je z Italijo dvignil pokal na svetovnem prvenstvu.
A vse to na njegove predstave v dresu Fiorentine ni vplivalo. V prvih 16 tekmah sezone - v prvenstvu in pokalu - je pod svoje ime vpisal kar 19 zadetkov. Do konca prvenstva je zbral 31 zadetkov, postal najboljši strelec Serie A in prvi po več kot 40 letih, ki je zabil več kot 30 golov. Fiorentina si je priborila četrto mesto na prvenstvu in nastop v kvalifikacijah lige prvakov. A le do razpleta afere Calciopolli, zaradi katere je klub ostal brez Evrope in 15 točk v naslednji sezoni. Vendar je ostal in Fiorentini kljub začetnemu zaostanku zagotovil mesto v pokalu UEFA, nato pa je prišel čas za naslednji korak: Bayern. Pravkar končana sezona, čeprav le delno uspešna, je bila za Tonija polna presežkov. V pokalu UEFA je Arisu za zmago z izidom 6 : 0 zabil štiri gole. Na srečanju s Hannovrom je v domačem prvenstvu dosegel popolni hat-trick (zadetek z levo in desno nogo ter glavo), Bayern je lastnonožno spravil v polfinale pokala UEFA z zadetkoma v 115. in 120. minuti povratne tekme z Getafejem. Skupaj z Zenitovim Pavlom Pogrebnjakom, ki je bil za Bayern usoden v polfinalu, je bil z desetimi zadetki najboljši strelec tekmovanja. Dosegel je oba zadetka za Bayernovo zmago v finalu nemškega pokala. Legendarni Oliver Kahn ga je označil za enega najboljših napadalcev v zgodovini kluba.

 

Zakup člankov

Celoten članek je na voljo le naročnikom. Če želite zakupiti članek, je cena 4,2 EUR. S tem nakupom si zagotovite tudi enotedenski dostop do vseh ostalih zaklenjenih vsebin. Kako do tedenskega zakupa?

Pošljite SMS s vsebino MLADINA2 na številko 7890 in prejeto kodo prepišite v okvirček ter pritisnite na gumb pošlji

Nakup prek telefona je mogoč pri operaterjih Telekomu Slovenije in A1.

Članke lahko zakupite tudi s plačilnimi karticami ali prek storitve PayPal

Tedenski zakup ogleda člankov
Za ta nakup se je potrebno .

4,2 €

Za daljše časovne zakupe se splača postati naročnik Mladine.

Mesečna naročnina, ki jo je mogoče kadarkoli prekiniti, znaša že od 15,8 EUR dalje:

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.