Staš Zgonik

 |  Mladina 22  |  Ekonomija

Zvezde: Ronaldo Cristiano

Njegovi slalomi med igralci nasprotnega moštva so že pri njegovih 23 letih legendarni. Posnetke njegovih driblingov si verjetno doma predvaja tudi Sebastjan Cimerotič. Je eden od glavnih razlogov za to, da tekme, na katerih igra, z zanimanjem spremlja celo žensko občinstvo. Prepričan je, da mu do dobrih iger pomaga njegova briljantinska pričeska, ki mu jo najbrž zavida celo Sašo Peče.
Čeprav po poklicu ni napadalec, je bil letos najboljši strelec angleške lige. Lani in letos so ga oboji, igralci in navijači, izbrali za najboljšega igralca v angleški ligi. V boju za naziv najboljšega na svetu sta ga lani premagala Brazilec Kaka in Argentinec Messi. Letos, če na Euru ne bo povsem odpovedal, naj bi skoraj zagotovo on premagal oba. Je eden najzaslužnejših za Manchestrovo dvojno krono doma in v Evropi, čeprav bi z zgrešeno enajstmetrovko skoraj postal glavni krivec za poraz v finalu lige prvakov.
Ime si je ustvaril v Sportingu v Lizboni, kjer pa so njegova prva leta zaznamovali zbadanje soigralcev zaradi smešnega naglasa z rodne Madeire in težave z rastjo, ki sicer niso bile tako hude kot tiste njegovega konkurenta za prestol najboljšega nogometaša na svetu Lionela Messija. Kljub težavam mu je po nekaj sezonah uspelo, kar ni še nikomur. V eni sezoni je od Sportingove selekcije za mlajše od 16 let napredoval do članskega moštva. Na prvi članski tekmi je zabil dva gola.
Njegovi nastopi na evropskem prvenstvu U-17 so pritegnili pozornost angleških klubov. V Liverpoolu so menili, da je še premlad in da potrebuje še nekaj časa za razvoj, Manchestrovega trenerja Alexa Fergusona pa to ni zmotilo. Preveč mu je bila všeč njegova sposobnost enakovrednega igranja na obeh krilnih položajih. Na Old Traffordu so Ronaldu kljub drugačni želji namenili dres s številko 7, ki so ga pred njim nosile klubske legende George Best, Eric Cantona in David Beckham. Iz leta v leto je igral bolje, njegov napredek so spremljale obtožbe o simuliranju prekrškov, leta 2006 pa je njegova vloga v klubu dvakrat postala zelo vprašljiva. Najprej zaradi incidenta v četrtfinalu svetovnega prvenstva, v katerem je Portugalska izločila Anglijo. Ronaldo naj bi bil s prigovarjanjem sodniku pripomogel k izključitvi Wayna Rooneyja, kar naj bi po mnenju angleških medijev dokazoval njegov pomežik igralcem na klopi, ki ga je ujela kamera. Takrat je Portugalec naglas razmišljal o selitvi v Real Madrid in Ferguson se ima verjetno samo svojemu portugalskemu trenerskemu pomočniku Carlosu Queirozu - ta je Ronalda obiskal doma - zahvaliti za drugačno odločitev. Kako pomemben je za klub, se je pokazalo tudi ob sporu z napadalcem Ruudom van Nistelrooyem, po katerem je Nizozemec klub zapustil in odšel v Real Madrid. In prav tja bo, če bo Manchester privolil v najdražji nogometni prestop v zgodovini, za 80 milijonov evrov letos vendarle odšel tudi Ronaldo.

 

Zakup člankov

Celoten članek je na voljo le naročnikom. Če želite zakupiti članek, je cena 4,2 EUR. S tem nakupom si zagotovite tudi enotedenski dostop do vseh ostalih zaklenjenih vsebin. Kako do tedenskega zakupa?

Pošljite SMS s vsebino MLADINA2 na številko 7890 in prejeto kodo prepišite v okvirček ter pritisnite na gumb pošlji

Nakup prek telefona je mogoč pri operaterjih Telekomu Slovenije in A1.

Članke lahko zakupite tudi s plačilnimi karticami ali prek storitve PayPal

Tedenski zakup ogleda člankov
Za ta nakup se je potrebno .

4,2 €

Za daljše časovne zakupe se splača postati naročnik Mladine.

Mesečna naročnina, ki jo je mogoče kadarkoli prekiniti, znaša že od 15,8 EUR dalje:

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.