Igor E. Bergant

 |  Mladina 22  |  Ekonomija

Nogometne zgodbe

Zadnji raj za kadilce

Euro 2008 v Švici in Avstriji je kot skala, ki je ustavila plaz izganjanja kadilcev iz javnega življenja: na vseh osmih stadionih bo v času evropskega prvenstva kajenje - dovoljeno. Povedano drugače - kajenje ne bo izrecno prepovedano. Vzrok za to sta različni zakonodaji držav prirediteljic, pa tudi različna pravila, ki so doslej veljala za različne stadione. Organizatorji so se po posvetu s predstavniki evropske nogometne zveze UEFA naposled odločili, da se prilagodijo »najnižjemu« standardu (kajenje dovoljeno!) in ga v času Eura 2008 poenotijo na vseh stadionih. Skratka, dobre novice za vse strastne kadilce, predvsem med trenerji (in nogometaši?), pa tudi za gledalce, seveda tiste, ki bodo imeli vstopnice.
Podobno so leta 2004 ravnali na evropskem prvenstvu na Portugalskem, pa tudi predlani na svetovnem prvenstvu v Nemčiji je bilo tako. Odločitev je pragmatična: na stadionu Ernsta Happla na Dunaju, kjer bo 29. junija finalno srečanje, popolna prepoved kajenja velja že več let. A kršitev ne preprečujejo in ne kaznujejo. Da bi si pomirili (nekadilsko) vest in vsaj delno omejili burne odzive javnosti, bodo prireditelji in UEFA v času prvenstva pozivali gledalce k prostovoljni abstinenci od kajenja (uspeh bo zagotovo ničen), prav tako bo na stadionih prepovedana prodaja tobačnih izdelkov. Vsaj v tem utegne biti izvedba učinkovitejša, saj se pri UEFI že več let ponašajo s »know-howom« za preprečevanje prodaje prepovedanih znamk piva ali neuradnih navijaških artiklov na stadionih.
Že res, da bodo cigarete in cigare med pripomočki, ki bodo (skupaj z lastniki) lahko pripuščeni na stadione kljub strogemu varnostnemu nadzoru. A seznam prepovedanih predmetov je še vedno dolg: vsakršno (vroče in hladno) orožje. Ob tem vse, kar se lahko uporabi za nevarno obmetavanje drugih gledalcev in ljudi na igrišču in ob njem: plastenke, stekleni kozarci, signalne rakete in petarde. V to kategorijo sodijo tudi alkoholne pijače ter (trde in mehke) droge. Med strogo prepovedane artikle sodijo še kakršni koli predmeti z večjimi znaki podjetij, ki niso uradni pokrovitelji evropskega prvenstva. Prepoved bo pri stadionskih vratih veljala tudi za vsakršne propagandne vsebine s skrajno desničarskega konca (glej, glej, ultralevičarji so torej dobrodošli!?), vsebine, ki spodbujajo sovraštvo do tujcev, seksistične vsebine ter verski, politični in komercialni transparenti. Hvala bogu (tak transparent bi morda že lahko bil sporen?), na stadionih evropskega prvenstva bo torej prepovedan slovenski predvolilni boj.
Še kaj? Seveda, ljubitelji nogometa bodo morali na stadion brez hišnih ljubljencev katere koli vrste, prepovedan pa bo tudi vnos lestev, pohištva, večjih škatel in kovčkov. Celo za nahrbtnike velja omejitev - vse, ki bodo večji od 25 krat 25 centimetrov, bodo lastniki morali pustiti pred vhodom, prav tako megafone in troblje na plin.
Kakor koli že, po stresnem pregledu pri vhodu si bodo na tribuni lahko vsaj eno prižgali ...

 

Zakup člankov

Celoten članek je na voljo le naročnikom. Če želite zakupiti članek, je cena 4,2 EUR. S tem nakupom si zagotovite tudi enotedenski dostop do vseh ostalih zaklenjenih vsebin. Kako do tedenskega zakupa?

Pošljite SMS s vsebino MLADINA2 na številko 7890 in prejeto kodo prepišite v okvirček ter pritisnite na gumb pošlji

Nakup prek telefona je mogoč pri operaterjih Telekomu Slovenije in A1.

Članke lahko zakupite tudi s plačilnimi karticami ali prek storitve PayPal

Tedenski zakup ogleda člankov
Za ta nakup se je potrebno .

4,2 €

Za daljše časovne zakupe se splača postati naročnik Mladine.

Mesečna naročnina, ki jo je mogoče kadarkoli prekiniti, znaša že od 15,8 EUR dalje:

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.