Staš Zgonik

 |  Mladina 22  |  Ekonomija

Zvezde: Ibrahimović Zlatan

Napadalec črno-modrih iz Milana je svojemu klubu tako rekoč sam zagotovil tretji zaporedni naslov državnega prvaka, saj je dosegel oba zadetka za zmago v odločilni, zadnji tekmi prvenstva s Parmo. Za nekatere eden najboljših, za druge eden najbolj precenjenih napadalcev, vsekakor pa ključni igralec švedske reprezentance, čeprav v kvalifikacijah za evropsko prvenstvo ni dosegel niti enega zadetka. Zaradi nedovoljenega izhoda v nočno življenje je bil suspendiran pred tekmo z Liechtensteinom, nato pa je samovoljno bojkotiral še naslednji dve tekmi.
Zlatan, ime je včasih nosil tudi na dresu namesto priimka, se je rodil bosanskemu očetu in hrvaški materi, ki sta se spoznala na Švedskem, v mestu Malmö. Izhaja iz tamkajšnjega »geta«, saj je več kot 80 odstotkov prebivalcev njegove domače soseske Rosengard tujega rodu. Zato ni čudno, da je nogometno pot začel v lokalnem nogometnem klubu z zgovornim imenom FBK Balkan. Po nekaj letih se je preselil v največji klub v domačem mestu - Malmö FF - in se odpovedal srednji šoli, da bi se posvetil samo nogometu. V člansko moštvo so ga sprejeli šele štiri leta kasneje, leta 1999, ko je s klubom izpadel iz prve švedske lige, a se takoj naslednjo sezono vrnil. Takrat je zanj prišla ponudba iz Arsenala, vendar ga klub ni izpustil. Se je pa pogodil z nizozemskim Ajaxom; ta je zanj plačal skoraj 8 milijonov evrov, največji znesek, kar ga je v zgodovini dobil kak švedski klub.
Sprva Zlatan ni dobil priložnosti, to pa se je spremenilo po nekaj mesecih, ko je trenerski položaj zasedel legendarni Ronald Köman. Vključil ga je v prvo postavo, Ajax se je po slabem začetku sezone pobral in osvojil prvenstvo. Naslednjo sezono je debitiral v ligi prvakov in takoj zabil oba gola za zmago na tekmi z Lyonom.
Avgusta 2004 je prestopil v Juventus. Pa ne po dolgotrajnih pogajanjih. Katalizator je bila reprezentančna tekma med Švedsko in Nizozemsko, na kateri je grdo startal na klubskega soigralca Rafaela van der Vaarta in ga poškodoval. Ta ga je obtožil, da je to storil namerno. Manj kot štirinajst dni pozneje je Zlatan že pakiral kovčke, Ajaxov klubski račun pa je bil bogatejši za 19 milijonov evrov.
Zaradi poškodbe Davida Trezegueta je takoj dobil mesto v prvi Juventusovi postavi, v prvi sezoni je zabil 16 golov, navijači so ga izbrali za igralca leta. Naslednja sezona je prinesla nekoliko manjši učinek v napadu in kritike, Juventusu pa kljub temu naslov prvaka. A le do razsodbe v aferi Calciopolli, zaradi katere je Juve ostal brez dveh naslovov prvaka in mesta v prvi ligi, pozneje pa tudi brez polovice prvega moštva.
Ibrahimović se je preselil v Inter in se z njim do danes, sicer ne brez govoric o morebitnem odhodu in njegovih kritičnih besed, namenjenih vodstvu kluba, veselil treh zaporednih naslovov državnega prvaka.

 

Zakup člankov

Celoten članek je na voljo le naročnikom. Če želite zakupiti članek, je cena 4,2 EUR. S tem nakupom si zagotovite tudi enotedenski dostop do vseh ostalih zaklenjenih vsebin. Kako do tedenskega zakupa?

Pošljite SMS s vsebino MLADINA2 na številko 7890 in prejeto kodo prepišite v okvirček ter pritisnite na gumb pošlji

Nakup prek telefona je mogoč pri operaterjih Telekomu Slovenije in A1.

Članke lahko zakupite tudi s plačilnimi karticami ali prek storitve PayPal

Tedenski zakup ogleda člankov
Za ta nakup se je potrebno .

4,2 €

Za daljše časovne zakupe se splača postati naročnik Mladine.

Mesečna naročnina, ki jo je mogoče kadarkoli prekiniti, znaša že od 15,8 EUR dalje:

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.