Urša Marn

 |  Mladina 23  |  Politika

Bajuk ostaja nepremagljiv

Kaj so ministri in predsednik vlade zapisali v dohodninske napovedi za leto 2007

V skladu z določili etičnega kodeksa vlade so ministri na zaprosilo dolžni posredovati podatke o svojih dohodkih in premoženjskem stanju ter o morebitnih pridobitnih dejavnostih, ki jih opravljajo poleg funkcije. Zato smo na predsednika vlade in ministre naslovili prošnjo, naj nam posredujejo svoje dohodninske napovedi za leto 2007, podatke o lastništvu nepremičnin, podatke o tem, v katerih podjetjih imajo lastniške deleže in ali so lani te deleže prodajali oziroma kupovali. Težav z odgovori o plačah, bonitetah in regresu ni bilo, saj so to javne informacije o porabi proračunskih sredstev. Se je pa nekaj ministrov bolj ali manj spretno izognilo odgovoru na vprašanje o kapitalskih naložbah.
Po višini skupnih dohodkov na vrhu lestvice znova kraljuje minister za finance Andrej Bajuk, saj poleg plače prejema še visoko pokojnino iz tujine. Sledi mu minister za okolje in prostor Janez Podobnik, ki je lani poleg 70.437 evrov ministrske plače zaslužil dodatnih 75.096 evrov s prodajo delnic Istrabenza, Merkurja, Petrola, Žita, Luke Koper in Intereurope. Kot dobro obveščeni je delnice prodal, še preden jim je cena drastično padla. Predsednik vlade Janez Janša je s skupnim dohodkom v višini 80.277,86 evra pristal šele na osmem mestu. Poleg Bajuka in Podobnika so ga prehiteli še minister za razvoj Žiga Turk, ministrica za zdravje Zofija Mazej Kukovič, minister za promet Radovan Žerjav, minister za pravosodje Lovro Šturm in minister za zunanje zadeve Dimitrij Rupel. Pri kapitalskih naložbah poleg Podobnika izstopajo še minister za javno upravo Gregor Virant, minister za kmetijstvo Iztok Jarc, minister za gospodarstvo Andrej Vizjak in minister za razvoj Žiga Turk, ki naj bi imel v lasti delnice podjetij, ki trgujejo na tujih borzah.
Člani vlade so bolj ali manj odkrito spregovorili tudi o lastništvu nepremičnin. Še najbolj skrivnosten je bil Rupel, saj je odgovoril le, da se v lanskem letu njegovo lastništvo nepremičnin ni spremenilo. Znano je, da z ženo Marjetico Rudolf Rupel živita v stanovanju v večstanovanjskem objektu na Žabjaku v Ljubljani, poleg tega pa je v ženini lasti še stara istrska hiša v vasi Dobrava v občini Izola, ki sta jo temeljito prenovila in iz katere je čudovit razgled na celoten Strunjanski zaliv. Za hišo in tri tisoč kvadratnih metrov veliko zemljišče naj bi odštela dobrih 30 milijonov nekdanjih tolarjev. Rupel naj bi imel pred leti v lasti tudi enoinpolsobno stanovanje na Malem trgu v Ljubljani, ki mu ga je dodelila nekdanja vladna stanovanjska komisija. To stanovanje naj bi pozneje odkupil, nato pa prodal. Po vrednejših nepremičninah poleg Bajuka in Rupla izstopa še Šturm, ki je del lanskega dohodka zaslužil tudi z oddajanjem v najem. Edini, ki v lasti ali solastništvu nima nobene nepremičnine, je minister za notranje zadeve Dragutin Mate, verjetno zato, ker so napisane na njegovo ženo.

 

Zakup člankov

Celoten članek je na voljo le naročnikom. Če želite zakupiti članek, je cena 4,2 EUR. S tem nakupom si zagotovite tudi enotedenski dostop do vseh ostalih zaklenjenih vsebin. Kako do tedenskega zakupa?

Pošljite SMS s vsebino MLADINA2 na številko 7890 in prejeto kodo prepišite v okvirček ter pritisnite na gumb pošlji

Nakup prek telefona je mogoč pri operaterjih Telekomu Slovenije in A1.

Članke lahko zakupite tudi s plačilnimi karticami ali prek storitve PayPal

Tedenski zakup ogleda člankov
Za ta nakup se je potrebno .

4,2 €

Za daljše časovne zakupe se splača postati naročnik Mladine.

Mesečna naročnina, ki jo je mogoče kadarkoli prekiniti, znaša že od 15,8 EUR dalje:

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.