Darja Kocbek

 |  Mladina 23  |  Ekonomija

Cetis živi od državnih poslov

Odpovedali so se tiskanju vinjet, obeta pa se jim posel tiskanja vozniških dovoljenj, novih osebnih izkaznic, pogodba o tiskanju potnih listov pa je že podpisana

Cetis ne bo tiskal edinole vinjet

Cetis ne bo tiskal edinole vinjet
© Dars

Cetis, ki se je odpovedal 2,4 milijona evrov vrednemu poslu tiskanja vinjet, je zelo odvisen od državnih naročil. Že pred leti je nekdanji direktor priznal, da si pravdanja z državo zaradi tega ne morejo privoščiti. Zdaj se jim recimo obeta posel tiskanja novih vozniških dovoljenj v vrednosti 6,1 milijona evrov skupaj z DDV in tiskanje novih osebnih izkaznic. Z državo ima Cetis že sklenjeno pogodbo o tiskanju potnih listov, ki je vredna štiri milijarde tolarjev (16,6 milijona evrov).
Cetis je specializiran za tisk osebnih listin. Od poslov, ki jih dobi od slovenske države, je odvisno, ali s poslovanjem ustvari dobiček ali izgubo. Lani je s poslovanjem ustvaril 539 tisoč evrov izgube, s čistim dobičkom 957 tisoč evrov je leto zaključil zgolj zato, ker je precej zaslužil s prihodki od finančnih naložb (po domače s trgovanjem z delnicami). V podjetju izgubo iz poslovanja utemeljujejo z nadpovprečno visoko rastjo stroškov za material.
Leta 2001 je Cetis skupaj z novomeškim podjetjem Mirage brez javnega razpisa dobil donosen posel tiskanja avtomobilskih nalepk. Nekdanji direktor Drago Polak je za Finance takrat povedal, da se bo posel za Cetis izkazal kot donosen, čeprav so visoki tudi stroški. Takrat je država Cetisu priskrbela še en dober posel. Ob registraciji vozila je bilo treba zamenjati tudi staro prometno dovoljenje.
Poslovno poročilo za leto 2001 je pokazalo, da je Cetis z državnimi posli zelo dobro zaslužil. Konec leta je izkazal 103,1 milijona tolarjev dobička (429 tisoč evrov). Leta 2002 je prihodke iz poslovanja povečal za 40 odstotkov na 9,9 milijarde tolarjev (41 milijonov evrov), dobiček pa je povečal na 200 milijonov tolarjev (830 tisoč evrov). V letu 2003 je Cetis s potnimi listi, osebnimi izkaznicami, orožnimi listi in nalepkami za tehnične preglede ustvaril okrog desetino vseh prihodkov, ki jih je skupaj imel 11 milijard tolarjev (45 milijonov evrov). Leto je Cetis zaključil s čistim dobičkom 263 milijonov tolarjev (1,1 milijona evrov).
Leta 2005 je sedanja vlada odpravila nalepke za avtomobile. Cetis in Mirage sta izgubila posel, vreden 1,4 milijarde tolarjev (5,8 milijona evrov). »Težko bi si privoščili tožbo proti državi, poleg tega bi dolgoročno pri poslih izgubili,« je za Finance takrat povedal Polak. Konec avgusta 2005 je Cetis od države dobil že nov posel. Na javnem razpisu je bil izbran za izdelavo biometričnih potnih listov. Njegovo vrednost so ocenili na štiri milijarde tolarjev (16,7 milijona evrov). Leta 2005 je Direkcija za ceste prek javnega razpisa Cetisu dodelila še posel dobave kartic za digitalne tahografe, ki jih morajo imeti v tovornjake vgrajene vsi prevozniki.
Vseh teh naročil Cetis ne bi mogel izvesti, če ne bi vlagal v razvoj. V posodobitev proizvodnje letno vlaga od štiri do šest milijonov evrov. Septembra 2001 so začeli uporabljati novo švicarsko-nemško tehnologijo Intaglio za varnostni tisk vrednostnih tiskovin in javnih listin, vredno 400 milijonov tolarjev (1,7 milijona evrov). Leta 2003 so kupili stroj, ki omogoča tiskanje neposredno na steklenice, zato proizvajalcem pijač ni treba lepiti etiket.
Največji lastniki Cetisa so hčerinska družba Cetis Graf, Infond ID, Kovinoplastika ter paradržavna Kad in Sod, ki sta delnice v Cetisu nameravala prodati, a nista našla kupca.

 

Zakup člankov

Celoten članek je na voljo le naročnikom. Če želite zakupiti članek, je cena 4,2 EUR. S tem nakupom si zagotovite tudi enotedenski dostop do vseh ostalih zaklenjenih vsebin. Kako do tedenskega zakupa?

Pošljite SMS s vsebino MLADINA2 na številko 7890 in prejeto kodo prepišite v okvirček ter pritisnite na gumb pošlji

Nakup prek telefona je mogoč pri operaterjih Telekomu Slovenije in A1.

Članke lahko zakupite tudi s plačilnimi karticami ali prek storitve PayPal

Tedenski zakup ogleda člankov
Za ta nakup se je potrebno .

4,2 €

Za daljše časovne zakupe se splača postati naročnik Mladine.

Mesečna naročnina, ki jo je mogoče kadarkoli prekiniti, znaša že od 15,8 EUR dalje:

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.