Staš Zgonik

5. 6. 2008  |  Mladina 23  |  Politika

Ali vlada krši zakon?

Brez računa za predreferendumsko kampanjo

Zakon o predvolilni in predreferendumski kampanji določa, da mora subjekt, ki namerava sodelovati v kampanji, odpreti poseben transakcijski račun in kampanjo prijaviti državni volilni komisiji. Vlada tega v primeru kampanje za pokrajinski referendum ni storila, kljub temu pa nadaljuje območne predstavitve argumentov za predlagane pokrajine, kar je po zakonu dejavnost predvolilne kampanje. V Uradu vlade za komuniciranje se ne strinjajo: »Vlada ni odprla posebnega transakcijskega računa za referendumsko kampanjo, saj v primeru srečanj predstavnikov vlade z župani, gospodarstveniki in drugimi nosilci razvoja v posameznih slovenskih regijah ne gre za referendumsko kampanjo, temveč za kontinuirano dejavnost. Vlada je z omenjenimi aktivnostmi začela že v začetku leta 2005, medtem ko je bila pobuda za razpis referenduma vložena aprila letos. Namen omenjenih srečanj je vseskozi bila razprava o razvojnih temah - kaj v razvojnem smislu pokrajine prinašajo državljankam in državljanom oziroma prebivalcem posamičnih območij.« Da pa jih je dejstvo, da bi utegnili kršiti zakon, vendarle malo prestrašilo, pa kaže poteza, ki so jo naredili v soboto. Kot je poročal Radio Slovenija, je bilo namreč še v petek minuli teden na vladnih spletnih straneh zapisano, da bosta posveta na Celjskem in Gorenjskem namenjena razpravi o vidikih in pomenu ustanovitve pokrajin, dan zatem pa je bil delovni naslov srečanj že spremenjen v »pogovor o regionalnih spodbudah in črpanju evropskih sredstev«. Dejstvo, da vlada ne bo sodelovala v predreferendumski kampanji, sproža tudi vprašanje sodelovanja njenih predstavnikov v soočenjih in posebnih oddajah na RTV Slovenija. A kot so nam sporočili iz javnega zavoda, so v vladi predstavniki koalicijskih strank »in bodo kot taki tudi vabljeni v oddaje«.

 

Celoten članek je na voljo le naročnikom. .

Zakup člankov

Celotna številka Mladine je vaša za 3,7 evra. Za nakup tedenskega dostopa do vsebine pošljite SMS z vsebino MLADINA2 na številko 7890. Kodo, prejeto na telefon, prepišite v spodnje okence in takoj boste boste lahko dostopali do vsebin.

 
Nakup prek telefona je mogoč pri operaterjih Telekomu Slovenije in A1.

Članke lahko zakupite tudi s plačilnimi karticami ali prek storitve PayPal

 • Tedenski zakup ogleda člankov
  3,7 €
 • Polletni zakup ogleda člankov
  75 €
 • Letni zakup ogleda člankov
  149 €
 • Mladina digital - mesečna naročnina na spletne vsebine, prekini kadarkoli
  14 €

Če želite zakupiti članke za daljše obdobje, se morate .
Z dolgoročno NAROČNINO prihranite tudi do 25 %!

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.