Darja Kocbek

 |  Mladina 29  |  Ekonomija

Bodo drage lekcije zalegle?

Kako bi moral Dars preprečevati, da bi se pri gradnji predora Markovec ponovil Šentvid

Zaprt Šentviški predor

Zaprt Šentviški predor
© Borut Krajnc

Uprava Darsa je na zahtevo nadzornega sveta razveljavila javni razpis za izbiro najugodnejšega ponudnika za gradnjo predora Markovec. Predsednik uprave Tomislav Nemec je zagotovil, da bodo novi razpis objavili do konca septembra. Predsednik nadzornega sveta Franci Slak pa je obljubil, da bo predor lahko dograjen sredi leta 2011. Za ponovitev razpisa se je nadzorni svet odločil, ker je prepričan, »da bo projekt doživel manj aneksov in manj izsiljevanja izvajalcev«.
Uprava Darsa je v začetku marca za najugodnejšega ponudnika izbrala italijanski Vidoni. Na to odločitev sta se pritožila domača gradbenika SCT in Primorje, ki sta skupaj oddala drugo najugodnejšo ponudbo. Državna revizijska komisija jima je ugodila z utemeljitvijo, da Italijani niso izpolnili razpisnih pogojev, ker niso predložili ustreznih referenc. Na Darsu niso želeli komentirati govoric, da uprava ni nameravala ponoviti razpisa, ampak je želela posel dodeliti SCT in Primorju. Ko so te govorice prišle v javnost, je Vidoni napovedal, da bo odločitev, če bo sprejeta, spodbijal na sodišču, šel bi tudi na evropsko sodišče, če bi bilo potrebno.
Če nadzorni svet in uprava Darsa res mislita resno in res nameravata omejiti apetite gradbenih podjetij po doplačilih za nepredvidena dodatna dela in druge nepredvidene stroške prek aneksov, bosta ob sklenitvi pogodbe javnosti pojasnila, s katerimi klavzulami v pogodbi sta jim to onemogočila, kako je pripravljen projekt, da ga ne bo mogoče spreminjati, kar gradbenikom prav tako prinaša dodatni denar iz Darsove blagajne. Pojasnila bosta, s katerimi referencami pripravljavci razpisne dokumentacije in projekta zagotavljajo, da vedo, kaj naročajo, kolikšna je realna cena posameznih materialov, ki jih je treba vgraditi, da znajo izračunati, koliko teh materialov bo potrebnih ipd.
Če mislita resno, bosta uprava in nadzorni svet Darsa javnosti lahko postregla z utemeljitvami, katere so bistvene razlike oziroma izboljšave v primerjavi s prejšnjo razpisno dokumentacijo, pogodbo in projektom, da izbrani izvajalci ne bodo mogli za vsako samokolnico zemlje, ki se bo usula na tla med vrtanjem predora, zahtevati aneks k pogodbi, prek njega zaračunati dodatne stroške in podaljšati roka za dograditev.
Ob razglasitvi izbire najugodnejšega ponudnika bosta brez zadrege tudi lahko povedala, kdo je odgovoren za projekt, za nadzor gradnje, za pridobitev vseh potrebnih potrdil o izpolnjevanju standardov glede kakovosti gradnje in zagotovitev varne uporabe predora. Povedala bosta tudi lahko, na podlagi katerih določb v pogodbi bo Dars lahko hitro in učinkovito od izbranih izvajalcev zahteval popravilo morebitnih napak in hitro izterjal od izvajalcev plačilo za vsak dan prekoračitve roka za dokončanje predora, da sredi leta 2011 ali kasneje ne bo podobne sramote kot pri predoru Šentvid. Seveda ne bosta smela pozabiti povedati, kakšne sankcije čakajo odgovorne v celotnem postopku javnega naročanja do predaje predora prometu, če svojega dela ne bodo opravili brezhibno.

 

Zakup člankov

Celoten članek je na voljo le naročnikom. Če želite zakupiti članek, je cena 4,2 EUR. S tem nakupom si zagotovite tudi enotedenski dostop do vseh ostalih zaklenjenih vsebin. Kako do tedenskega zakupa?

Pošljite SMS s vsebino MLADINA2 na številko 7890 in prejeto kodo prepišite v okvirček ter pritisnite na gumb pošlji

Nakup prek telefona je mogoč pri operaterjih Telekomu Slovenije in A1.

Članke lahko zakupite tudi s plačilnimi karticami ali prek storitve PayPal

Tedenski zakup ogleda člankov
Za ta nakup se je potrebno .

4,2 €

Za daljše časovne zakupe se splača postati naročnik Mladine.

Mesečna naročnina, ki jo je mogoče kadarkoli prekiniti, znaša že od 15,8 EUR dalje:

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.