|  Mladina 29  |  Politika

Več kot 10 avtocestnih odsekov je brez uporabnega dovoljenja ...

... Dars pa tega do pred kratkim ni vedel

Avtocestni odsek Trojane–Blagovica, zgrajen brez uporabnega dovoljenja

Avtocestni odsek Trojane–Blagovica, zgrajen brez uporabnega dovoljenja
© Samo Bešlagič

Po razkritju, da so šentviški predor odprli še pred pridobitvijo dovoljenja za poskusno obratovanje, so na Darsu ugotovili, da na avtocestnem križu obstajajo številni odseki, ki tudi po več letih uporabe še vedno nimajo uporabnega dovoljenja (tega ministrstvo za okolje izda po enoletnem poskusnem obratovanju, če so seveda za to izpolnjeni pogoji). »Uprava DARS, d. d., do pred kratkim ni bila v celoti seznanjena s problematiko nedokončanih postopkov do pridobitve gradbenega oziroma uporabnega dovoljenja za posamezne avtocestne odseke. Takoj, ko je pridobila te podatke in ugotovila razsežnost problematike, je strokovnim službam DARS, d. d., in nadzornim inženirjem naročila pospešeno reševanje teh zadev.« Hkrati pa so pojasnili, da gre velik del nerešenih zadev na račun težav s pridobivanjem zemljišč. Nekateri zemljiškoknjižni zapisi namreč segajo več kot sto let v zgodovino, število dedičev pa se je v tem času tako namnožilo, da je soglasja vseh lastnikov posameznih parcel res tako rekoč nemogoče pridobiti. Avtocestnih odsekov in odsekov brez uporabnega dovoljenja je sicer na slovenskem avtocestnem križu po Darsovih podatkih 12. odsek Blagovica-Šentjakob brez dovoljenja obratuje že sedem let. Kot pa smo izvedeli od našega vira na Darsu, se je že zgodilo tudi, da so na otvoritev zgrajenega avtocestnega odseka dostavili gradbeno dovoljenje za odsek. »Če bi pri gradnji do potankosti spoštovali zakon, bi se v Sloveniji vozili le po nekaj deset kilometrih avtocest

 

Zakup člankov

Celoten članek je na voljo le naročnikom. Če želite zakupiti članek, je cena 4,2 EUR. S tem nakupom si zagotovite tudi enotedenski dostop do vseh ostalih zaklenjenih vsebin. Kako do tedenskega zakupa?

Pošljite SMS s vsebino MLADINA2 na številko 7890 in prejeto kodo prepišite v okvirček ter pritisnite na gumb pošlji

Nakup prek telefona je mogoč pri operaterjih Telekomu Slovenije in A1.

Članke lahko zakupite tudi s plačilnimi karticami ali prek storitve PayPal

Tedenski zakup ogleda člankov
Za ta nakup se je potrebno .

4,2 €

Za daljše časovne zakupe se splača postati naročnik Mladine.

Mesečna naročnina, ki jo je mogoče kadarkoli prekiniti, znaša že od 15,8 EUR dalje:

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.