|  Mladina 29  |  Politika

Sprememba pravil

Vinjete lahko nalepimo kjerkoli ob robu vetrobranskega stekla

Vlada je prejšnji teden sprejela spremenjena pravila za uporabo vinjet, po katerih jih zdaj ni več obvezno nalepiti v zgornji levi kot, temveč na katerokoli vidno mesto na robu vetrobranskega stekla.
Ker voznikov, ki vinjet niso pravilno nalepili, do spremembe pravil Darsovi nadzorniki niso kaznovali, jim zdaj denarja tudi ne bo treba vračati. Se pa postavlja drugačna dilema: kaj pa bo s tistimi, ki so vinjeto že nalepili na prej predpisano mesto, pa čeprav bi jo raje kam drugam, kjer vinjeta ne bi zmanjševala vidnega polja? Ker je vlada ta pravila spremenila, smo na Darsu povprašali, ali smo v takem primeru upravičeni do nadomestne vinjete, ki bi jo lahko nalepili na želeno mesto. Ne, pravi Marjan Koler iz Darsove službe za odnose z javnostmi, saj je izdaja nadomestne vinjete možna le zaradi zamenjave vetrobranskega stekla, uničenja dela motornega kolesa, na katerem je bila prilepljena vinjeta, ali v primeru, da ste s katerim koli vozilom naredili »totalko«.
Kot poudarja Koler, pa ima vinjeta v zgornjem levem kotu stekla določeno prednost. »To lokacijo smo določili, ker smo mnenja, da je v primeru nadzora tako najlažje dostopna/vidna cestninskemu nadzorniku in jo tako tudi najlažje preveri, pa tudi za voznika bo s tem manj možnosti, da ga bo nadzornik ustavil zaradi preverjanja, ali je na vozilu sploh vinjeta; večina bo namreč imela vinjeto na levem zgornjem delu, zato bodo tisti, ki jo bodo imeli drugje na vetrobranskem steklu, bolj tvegali, da jih ustavi nadzornik.«

 

Zakup člankov

Celoten članek je na voljo le naročnikom. Če želite zakupiti članek, je cena 4,2 EUR. S tem nakupom si zagotovite tudi enotedenski dostop do vseh ostalih zaklenjenih vsebin. Kako do tedenskega zakupa?

Pošljite SMS s vsebino MLADINA2 na številko 7890 in prejeto kodo prepišite v okvirček ter pritisnite na gumb pošlji

Nakup prek telefona je mogoč pri operaterjih Telekomu Slovenije in A1.

Članke lahko zakupite tudi s plačilnimi karticami ali prek storitve PayPal

Tedenski zakup ogleda člankov
Za ta nakup se je potrebno .

4,2 €

Za daljše časovne zakupe se splača postati naročnik Mladine.

Mesečna naročnina, ki jo je mogoče kadarkoli prekiniti, znaša že od 15,8 EUR dalje:

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.