Darja Kocbek

 |  Mladina 32  |  Ekonomija

Tožba proti enajstim menedžerjem

Med obtoženimi je tudi nekdanji karizmatični prvi mož Siemensa, Heinrich von Pierer

Siemensova afera s podkupovanjem se vse bolj bliža nekdanjemu karizmatičnemu prvemu možu nadnacionalke Heinrichu von Piererju. Nadzorni svet, v katerem sedi 20 uglednih nemških menedžerjev, je soglasno odločil, da bo enajst nekdanjih menedžerjev Siemensa tožil za škodo zaradi podkupovalne afere. Obtoženi so od nadzornikov pravkar prejeli pismo, na katero lahko odgovorijo do konca septembra. Če bodo zavrnili sodelovanje, jim grozi ugotovitvena tožba, da so Siemensu povzročili veliko finančno škodo, zato upravičeno zahteva povrnitev.
Heinrich von Pierer ni katerikoli nemški menedžer. Bil je tako močan, da si je lahko privoščil kritizirati kanclerko Angelo Merkel, ko je na obisku na Kitajskem javno odprla vprašanje kršenja človekovih pravic. Vodenje Siemensa je prevzel leta 1992 in ga vodil do leta 2005, ko je postal predsednik nadzornega sveta. Že dolgoletni kancler Helmut Kohl ga je izbral za svojega glavnega svetovalca za gospodarstvo, na njegove nasvete se je zanesel Gerhard Schröder, sedanja kanclerka Merklova pa ga je leta 2005 imenovala za predsednika vladnega sveta za inovacije, kar je bil vrhunec Von Piererjeve kariere. Aprila letos je kanclerka svet za inovacije razpustila.
Po sedanjih ocenah škoda zaradi korupcijske afere skupaj z davki dosega 1,9 milijarde evrov. Kolikšno odškodnino bodo zahtevali od vsakega posameznika od obtožene enajsterice, bodo še odločili. Nadzorni svet napoveduje, da jim bo v tožbi očital, da so zanemarili svoje dolžnosti pri organizaciji in nadzoru, tako so med letoma 2003 in 2006 omogočili podkupovanje in črni fond ter oškodovali koncern in delničarje. Nadzorniki bodo s tožbo zaščitili tudi sebe, saj bi, če je ne bi vložili, delničarji zaradi neukrepanja odškodnino lahko terjali od njih.
Hkrati se s Siemensom ukvarja tudi ameriški borzni nadzornik SEC, ki velja za najstrožjega borznega nadzornika na svetu, ker njegove delnice kotirajo na borzi v New Yorku. V koncernu računajo na bistveno več kot milijardo evrov kazni. Mnogi poznavalci so prepričani, da afera Siemens ne bi dobila sedanje razsežnosti in segla vse do Heinricha von Piererja, če bi bila preiskava omejena zgolj na Nemčijo in njene preiskovalce. V Siemensu se bojijo, da bi jih ZDA uvrstile na seznam podjetij, ki ne morejo sodelovati pri njihovih javnih naročilih.
Odvetniki, ki za nekdanje menedžerje pripravljajo obrambo, sporočajo, da je Siemens s posli ustvaril več dobička, kot je plačal podkupnin, da jih je dobil, zato ni mogoče govoriti o oškodovanju. Odvetnik Heinricha von Piererja Winfried Seibert je sporočil, da »se bo pred očitki in napovedanimi ukrepi branil«. Januarja 2007 je Von Pierer dejal, da se je korupcijska afera zgodila, ker »niso spoštovali njegovih navodil, saj je uvedel vrsto ukrepov in postopkov za preprečevanje korupcije«. Menda je zdaj vendarle začel razmišljati, da bi odstopil iz nadzornih svetov podjetij, med katerimi je tudi ThyssenKrupp, ki ga vodi Gerhard Cromme, ki je tudi predsednik nadzornega sveta Siemensa.
Grška telekomunikacijska družba OTE je prva tuja družba, ki je zoper Siemens napovedala odškodninsko tožbo, ker naj bi namreč njene posle dobil na podlagi podkupnin.

 

Zakup člankov

Celoten članek je na voljo le naročnikom. Če želite zakupiti članek, je cena 4,2 EUR. S tem nakupom si zagotovite tudi enotedenski dostop do vseh ostalih zaklenjenih vsebin. Kako do tedenskega zakupa?

Pošljite SMS s vsebino MLADINA2 na številko 7890 in prejeto kodo prepišite v okvirček ter pritisnite na gumb pošlji

Nakup prek telefona je mogoč pri operaterjih Telekomu Slovenije in A1.

Članke lahko zakupite tudi s plačilnimi karticami ali prek storitve PayPal

Tedenski zakup ogleda člankov
Za ta nakup se je potrebno .

4,2 €

Za daljše časovne zakupe se splača postati naročnik Mladine.

Mesečna naročnina, ki jo je mogoče kadarkoli prekiniti, znaša že od 15,8 EUR dalje:

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.