Darja Kocbek

 |  Mladina 35  |  Ekonomija

NLB v roke bančnih analfabetov?

Namesto zavarovalniško-bančne skupine KBC prihaja upravljavec skladov Apax, ki nima nikakršnih izkušenj z bančnimi posli

Andre Bergen, predsednik odhajajoče KBC

Andre Bergen, predsednik odhajajoče KBC
© Irena Herak / Finance

Upravljavec skladov zasebnega kapitala Apax je, kot kaže, zdaj edini interesent za nakup 30,6 odstotka delnic, ki jih ima belgijska zavarovalniško-bančna skupina KBC v največji slovenski banki NLB. Sklad Blackstone je po poročanju britanskega dnevnika Financial Times svojo ponudbo umaknil. Če si v KBC ne bodo premislili in ostali v NLB, bo največja slovenska banka namesto ugledne belgijske zavarovalniško-bančne skupine dobila za drugega največjega lastnika finančni sklad, ki ga bolj skrbi čimvišji dobiček kot kakovost ponudbe in razvoj banke.
KBC se je odločila prodati svoj delež v NLB, ker ji Janševa vlada ni dovolila pridobitve večinskega deleža. »Vedno smo upali, da bomo nekega dne lahko postali večinski lastnik NLB. Možnosti, da se bo to zgodilo, so zdaj zelo majhne, zaradi tega smo razočarani, a to je življenje,« je predsednik uprave belgijske KBC Andre Bergen februarja letos vidno razočaran dejal v Bruslju. Takrat je tudi zagotovil, da KBC ne bo delala enostranskih korakov in ničesar ne bo naredila v škodo banke, ampak bo vse poteze izvedla v sodelovanju z vodstvom banke in slovenskimi oblastmi.
Zadnji dan aprila letos je KBC sporočila, da je začela postopek za prodajo delnic, ki jih ima v NLB, in delnic, ki jih ima v NLB Vita. Andre Bergen je takrat pojasnil, da so se potem, ko je leta 2006 postalo jasno, da ne morejo postati večinski lastnik NLB, po temeljiti preučitvi in hkrati z obžalovanjem odločili postati zgolj finančni investitor v NLB. Ker ima KBC strategijo, da želi biti večinska lastnica bank in zavarovalnic v regiji, se je odločila naložbo v NLB prodati.
Nekdanji finančni minister Mitja Gaspari je takrat povedal, da naveza NLB z belgijsko KBC, ki se je začela leta 2002, nikakor ni slaba. Naši največji banki je prinesla dodatno znanje in dinamičnost, razvoja NLB ni ogrožala. »Kakšna bo 'nadomestna' lastniška sestava NLB zdaj, ko je KBC napovedala dokončen umik iz NLB, pa je povsem nejasno; bojim se, da ni povsem jasno niti glavnim akterjem v vladi,« je posvaril Gaspari. Po njegovem mnenju bi bilo najbolje, če bi se vlada dogovorila s KBC za dolgoročno sodelovanje, saj je prepričan, da KBC ne bi neskončno vztrajala pri večinskem deležu, ampak bi se zadovoljila tudi z deležem tik pod 50 odstotkov. Apax po pisanju Financ med naložbami nima nobene banke, pred letom dni pa se je menda že potegoval za nakup Telekoma Slovenije.
V KBC informacij, da se pogajajo z Apaxom in da je odločitev o prodaji mogoče pričakovati že pred volitvami, ne komentirajo. Do zdaj je veljalo, da je KBC s prejšnjim interesentom Blackstonom dogovorjena, da bo s prodajo počakala do volitev. Če bi takrat zmagala opcija, ki bi ji omogočila pridobitev večinskega deleža, kakor ji je leta 2002 obljubila vlada Antona Ropa, ko je kupila delnice, ki jih ima v lasti, bi ostala v NLB in spet postala njena strateška lastnica.
Po pisanju Financ je Blackstone za 30,6-odstotni delež NLB ponudil 653,4 milijona evrov ali 240 evrov za delnico, Apax pa 735,1 milijona evrov ali 270 evrov za delnico. KBC pa naj bi neuradno želela dobiti vsaj 280 evrov za delnico ter vsaj 2,2-kratnik knjigovodske vrednosti delnice skupine NLB. Leta 2002 je 34 odstotkov NLB kupila za 435 milijonov evrov in za delnico odštela 2,7-kratnik takratne knjigovodske vrednosti kapitala skupine.

 

Zakup člankov

Celoten članek je na voljo le naročnikom. Če želite zakupiti članek, je cena 4,2 EUR. S tem nakupom si zagotovite tudi enotedenski dostop do vseh ostalih zaklenjenih vsebin. Kako do tedenskega zakupa?

Pošljite SMS s vsebino MLADINA2 na številko 7890 in prejeto kodo prepišite v okvirček ter pritisnite na gumb pošlji

Nakup prek telefona je mogoč pri operaterjih Telekomu Slovenije in A1.

Članke lahko zakupite tudi s plačilnimi karticami ali prek storitve PayPal

Tedenski zakup ogleda člankov
Za ta nakup se je potrebno .

4,2 €

Za daljše časovne zakupe se splača postati naročnik Mladine.

Mesečna naročnina, ki jo je mogoče kadarkoli prekiniti, znaša že od 15,8 EUR dalje:

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.