Darja Kocbek

 |  Mladina 36  |  Ekonomija

Nepomembna ovadba

Nadzornikov Intereurope ovadba zoper Lovšina ne skrbi

Janša in Lovšin

Janša in Lovšin
© Denis Sarkić

Andrej Lovšin, nekdanji obveščevalec, podjetnik in uradnik na ministrstvu za obrambo, je bil pred dvema letoma imenovan za predsednika uprave družbe Intereuropa. Nadzorniki so ga na to mesto imenovali na podlagi dogovora v sedanji vladni koaliciji, čeprav so nekateri opozarjali, da za to ni ustrezno usposobljen. Ob imenovanju je zagotovil, da v Inter-europo prihaja z novimi posli, in zatrdil, da Janeza Janšo podpira enako, kot ga je podpiral ob osamosvojitvi Slovenije. Avgusta letos so kriminalisti Policijske uprave Koper na tamkajšnje okrožno državno tožilstvo vložili kazensko ovadbo zoper Lovšina. Osumljen je zlorabe položaja in pravic zaradi prekoračitve vrednosti investicije v Moskvi.
Za gradnjo logističnega centra Čehov v Moskvi je Intereuropa lani porabila skoraj 123,5 milijona evrov, čeprav ji je nadzorni svet odobril le 44,7 milijona evrov. O povišanju vrednosti brez soglasja nadzornega sveta so nadzorniki razpravljali 27. marca in na podlagi dodatnih pojasnil uprave potrdili novo vrednost investicije in skušali sporen Lovšinov posel legalizirati. Lovšina hkrati bremeni še domnevno sporen nakup 50 tovornjakov v Turčiji, ki niso ustrezali evropskim standardom, zato jih je bilo treba prilagoditi. To je Lovšin priznal, vendar hkrati tudi zatrdil, da je Intereuropa s prilagoditvijo vozil privarčevala 380.600 evrov.
Predsednik nadzornega sveta Intereurope Boštjan Rigler, ki je član uprave Darsa in je bil kandidat SDS za župana Škofljice, pravi, da bodo nadzorniki počakali na izsledke tožilstva in policije. Šele potem, ko jih bodo dobili, bodo odločili, ali Andrej Lovšin sme ostati na čelu Intereurope, ki je največje transportno-logistično podjetje v Sloveniji.
Lovšin za vložitev kazenske ovadbe ne vidi nikakršnega razloga. Trdi, da je bila »celotna investicija v Rusiji zakonita, vse z njo povezane sprejete odločitve so bile skladne z veljavnimi predpisi«, je napisal v sporočilu za javnost. Časopis Dnevnik je objavil, da Lovšinu grozi do osem let zapora, saj naj bi bil med drugim osumljen, da je podjetju Riko Moskva, ki je v lasti Janeza Škrabca, pridobil veliko premoženjsko korist v vrednosti okrog 78 milijonov evrov.
V letu 2007 je koncern Intereuropa imel za 235,4 milijona evrov čistih prihodkov od prodaje, kar je 13 odstotkov več kot leta 2006, in 26,5 milijona evrov čistega dobička, kar je skoraj trikrat več kot leta 2006, so februarja ugotovili nadzorniki. V letošnjem poslovnem načrtu vodstvo podjetja predvideva povečanje prodaje na 335 milijonov evrov, kar je za 42 odstotkov več kot lani. V prvih šestih mesecih letos je Intereuropa ustvarila 132 milijonov evrov prihodkov od prodaje, to je 17 odstotkov več kot v enakem obdobju lani, a 15 odstotkov manj, kot so v podjetju načrtovali. Vodstvo podjetja pojasnjuje, da polletnega načrta niso izpolnili zaradi zamude pri gradnji logističnega centra v Moskvi in podražitev goriva. Nadzornikov in lastnikov enega največjih in najpomembnejših podjetij in delodajalcev na Obali očitno ne skrbi, da bi kazenska ovadba zoper predsednika uprave Andreja Lovšina lahko škodovala ugledu družbe in vplivala na zaupanje poslovnih partnerjev in naročnikov. V Intereuropi je zaposlenih nekaj manj kot 2800 ljudi.

 

Zakup člankov

Celoten članek je na voljo le naročnikom. Če želite zakupiti članek, je cena 4,2 EUR. S tem nakupom si zagotovite tudi enotedenski dostop do vseh ostalih zaklenjenih vsebin. Kako do tedenskega zakupa?

Pošljite SMS s vsebino MLADINA2 na številko 7890 in prejeto kodo prepišite v okvirček ter pritisnite na gumb pošlji

Nakup prek telefona je mogoč pri operaterjih Telekomu Slovenije in A1.

Članke lahko zakupite tudi s plačilnimi karticami ali prek storitve PayPal

Tedenski zakup ogleda člankov
Za ta nakup se je potrebno .

4,2 €

Za daljše časovne zakupe se splača postati naročnik Mladine.

Mesečna naročnina, ki jo je mogoče kadarkoli prekiniti, znaša že od 15,8 EUR dalje:

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.