Darja Kocbek

 |  Mladina 43  |  Ekonomija

Raziskujte vendar!

Na evropski lestvici podjetij, ki največ vlagajo v razvoj, sta iz Slovenije le Krka in ACH

Svetla izjema

Svetla izjema
© Borut Peterlin

Krka in ACH sta edini družbi iz Slovenije na lestvici 1000 evropskih družb, ki so v letu 2007 največ vlagale v raziskave in razvoj. Evropska komisija to lestvico sestavi na podlagi absolutnih zneskov v evrih, ki jih posamezna družba porabi za vlaganja v raziskave in razvoj. Za uvrstitev na letošnjo lestvico je bilo treba v letu 2007 za ta namen porabiti vsaj 4,27 milijona evrov. Krka se je uvrstila na 237. mesto z 59 milijoni evrov, ACH pa na 959. mesto s 4,62 milijona evrov. Save, ki je lani bila na lestvici, letos ni. Zanimivo je tudi, da na lestvici ni Gorenja, čeprav so lani po lastnih podatkih za raziskave in razvoj porabili skoraj 14 milijonov evrov, kar bi zadoščalo za uvrstitev med 560. in 570. mestom.
Prav tako veliko v raziskave in razvoj vlagajo Kolektor, Hidria (zanje nameni 6 odstotkov letnih prihodkov), Trimo (na leto zanje porabi 3 odstotke prihodkov), Adria Mobil (na leto za raziskave in razvoj nameni 8 odstotkov realizirane dodane vrednosti), Iskra Avtoelektrika (njen delež je 4 odstotke letnega prometa) ali Prevent (njegov delež je 3 do 5 odstotkov letnega prometa), a jih prav tako ni na lestvici.
Avstrijci imajo recimo med 1000 največjimi evropskimi investitorji v raziskave in razvoj, ki jih je zbrala evropska komisija, paradne konje in državne družbe Voest Alpine, Telekom Austria, Andritz, OMV, Palfinger, Verbund, Avstrijske železnice (ÖBB). Evropska komisija pojasnjuje, da lestvico sestavi na podlagi podatkov iz poslovnih poročil, ki so javno dostopna.
Na vrhu lestvice evropskih družb je z vlaganji slabih 5,2 milijarde evrov finska Nokia, ki pa se je na čelo lestvice po podatkih evropske komisije uvrstila predvsem zaradi združitev in prevzemov. Na lestvici 1000 družb s sedežem zunaj EU, ki so v letu 2007 največ vlagale v raziskave in razvoj, je na vrhu s slabimi 5,6 milijarde evrov Microsoft.
Na to lestvico so se uvrstile družbe, ki so lani za raziskave in razvoj porabile vsaj 24,2 milijona evrov, kar bi na lestvici evropskih družb prineslo 403. mesto. Kako bi se na evropski lestvici odrezala Lek in Revoz, katerih vlaganja so upoštevana v okviru njunih lastnikov, Novartisa in Renaulta, ni znano. Novartis je na lestvici podjetij, ki nimajo sedeža v EU, na 9. mestu z nekaj manj kot 4,4 milijarde evrov vlaganj, Renault je na lestvici družb s sedežem v EU z 2,46 milijarde evrov vlaganj na 14. mestu.
Evropski komisar za znanost in raziskave Janez Potočnik opozarja, da bi bila velika napaka, če bi podjetja in javni sektor zaradi finančne krize, ki bo gotovo prizadela realni sektor, zmanjšali investicije v raziskave in razvoj. »Biti moramo previdni, da z reševanjem krize v finančnem sektorju ne bomo preprosto preložili problemov v drugi del gospodarstva, to je v del, ki je v EU na srednji in dolgi rok ključen za zagotavljanje delovnih mest in rasti,« opozarja slovenski komisar. Med sektorji, iz katerih je 1000 podjetij iz EU, ki največ vlagajo v raziskave in razvoj, sta na prvem mestu avtomobilska industrija in proizvodnja avtomobilskih delov. V zadnjih treh letih so občutno povečale vlaganja v raziskave in razvoj nekatere energetske družbe, še ugotavlja evropska komisija.

 

Zakup člankov

Celoten članek je na voljo le naročnikom. Če želite zakupiti članek, je cena 4,2 EUR. S tem nakupom si zagotovite tudi enotedenski dostop do vseh ostalih zaklenjenih vsebin. Kako do tedenskega zakupa?

Pošljite SMS s vsebino MLADINA2 na številko 7890 in prejeto kodo prepišite v okvirček ter pritisnite na gumb pošlji

Nakup prek telefona je mogoč pri operaterjih Telekomu Slovenije in A1.

Članke lahko zakupite tudi s plačilnimi karticami ali prek storitve PayPal

Tedenski zakup ogleda člankov
Za ta nakup se je potrebno .

4,2 €

Za daljše časovne zakupe se splača postati naročnik Mladine.

Mesečna naročnina, ki jo je mogoče kadarkoli prekiniti, znaša že od 15,8 EUR dalje:

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.