Marcel Štefančič, jr.

 |  Mladina 44  |  Svet  |  Komentar

Bi pomagala vojna?

Napadi na Obamo niso vžgali. Očitki, da je »terorist«, »socialist« in »marksist«, tudi ne. In iskreno rečeno, tudi Sarah Palin, mccainova sokandidatka, ni vžgala.

Wall Street dela za Baracka Obamo. Bolj ko se borza ruši, bolje za Obamo. Več ko govorijo o krizi, slabše za McCaina. V očeh nacije je namreč Obama večji specialist za ekonomijo - in posledično za reševanje kriz, kakršna je ta. John McCain je po drugi strani v očeh nacije specialist za vojne - in posledično za reševanje vojnih situacij. Zato ni čudno, da je Pentagon sklenil, da mu bo malce pomagal - in napadel sirsko vasico, ki naj bi bila »povezana z Al Kaido«. Ne afganistansko, ne iraško, ampak sirsko! Irak in Afganistan sta že preveč obrabljena - v očeh, ušesih in srcih nacije ne vžgeta več. Odtod Sirija: to je nekaj novega! In nevarnega. Za začetek so napadli le nekaj manjšega - pač vasico. Zdaj bodo verjetno na hitro preverili javno mnenje - in če bodo McCainu ratingi zrasli, magari le za pol odstotne točke, bodo napadli še kako večje sirsko mesto, »povezano z Al Kaido«. Jasno, če se bo nacija dobro odzivala in če bodo sondaže McCainu kazale bolje, kot so mu kazale pred tem, bodo morda v zadnjem trenutku napadli kar Sirijo, ki bo seveda nastopila kot zamenjava za Iran, ki ga očitno v zadnjem trenutku ne bodo napadli. Saj veste, kaj so stalno špekulirali: da bo Bush tik pred volitvami - v zadnjem trenutku! oktobrsko presenečenje!! - napadel Iran, s čimer naj bi pomagal McCainu in ljudske množice potegnil na njegovo stran.
Malo verjetno je, da bi Iran v tem trenutku McCainu lahko pomagal. Še manj Sirija. Barack Obama ima namreč ljudske množice preveč na svoji strani. In ko pogledate, ugotovite, da so to res množice, o kakršnih lahko McCain le sanja. V Denverju (Kolorado) je na Obamov predvolilni shod prišlo več kot 100.000 ljudi. Sto-tisoč! Tudi v St. Louisu (Misuri) jih je prišlo 100.000. Sto-tisoč! Več jih je imel le v Berlinu - 200.000. V Kansas Cityju (Misuri) jih je prišlo 75.000 - toliko kot spomladi v Portlandu. V ne ravno velikem, univerzitetnem Fort Collinsu (Kolorado) jih je prišlo 45.000, v Albuquerquu 35.000 in tako dalje. Nekateri so potovali ure in ure, da bi ga videli. McCain je imel medtem predvolilne shode v Severni Karolini in Virginiji - jasno, brez spektakularnih množic. Recimo: v Concordu (Severna Karolina) je na njegov shod prišlo le 7.000 ljudi. Ne, nihče ni potoval ure in ure, da bi ga videl. Še huje, v Koloradu in Novi Mehiki je na McCainove shode prišlo le nekaj tisoč ljudi, pa so bili isti dan kot Obamovi - McCain je v Denverju na dan, ko je Obama pritegnil 100.000 ljudi, pritegnil le nekaj tisoč ljudi, v Albuquerquu pa je na dan, ko je Obama pritegnil 35.000 ljudi, pritegnil le 1.000 ljudi.
Če bi sodili po velikosti predvolilnih množic, potem bo 4. novembra gladko zmagal Obama. Ne, vreščijo republikanci: če na tvoje shode pridejo rekordne množice, še ne pomeni, da boš zmagal! Spomnite se le Obame - v času primarnih volitev so ga v New Hampshiru in Teksasu pričakale orjaške množice, pa ga je Hillary Clinton potem vseeno premagala! No, nekateri McCainovi navijači pravijo, da so te množice »umazane«, spet drugi, da te množice čakajo na »mesijo«, ki jih bo odrešil, tretji pa, da McCainovi volivci nimajo časa za predvolilne shode - ker delajo! Za razliko od Obamovih volivcev, ki so brezdelneži, lenuhi in zabušanti - in ki imajo čas! Republikanci so videti kot lisica iz basni o lisici in kislem grozdju - kislo grozdje so kakopak rekordne množice, ki se prikazujejo Obami. In velike množice mu ne škodijo, ne? Če pa mu ne škodijo, mu koristijo. Problem je tudi v tem, da se mu prikazujejo v državah, kakršni sta Kolorado in Misuri, potemtakem v »rdečih« državah - v državah, ki veljajo za republikanske. Za tradicionalno republikanske. Pomeni, da jih tako rekoč vedno osvojijo republikanci. In dalje: da jih je osvojil tudi Bush - in to obakrat, leta 2000 in leta 2004. McCain jih izgublja.
Točno, napadi na Obamo niso vžgali. Očitki, da je »terorist«, »socialist« in »marksist«, tudi ne. In iskreno rečeno, tudi Sarah Palin, njegova sokandidatka, ni vžgala. Ali bolje rečeno: ne vžge več. Septembra je McCainu pomagala - ker je bila ženska, ker je bila mlada, ker je bila seksi, ker je bila dovolj eksotična (z Aljaske), ker je bila nova in ker o njej nihče ni imel pojma, je zažigala. In vlekla. Zdaj ne vleče več: bolj ko so jo mediji in ljudje spoznavali, več umazanij so odkrili (saj veste, da je povsem nevedna, da se je kot guvernerka obnašala klientelistično, da je zlorabljala oblast, da je Wasillo, nekajtisočglavo mestece, ki mu je županovala, zadolžila za 20 milijonov dolarjev ipd.). In več umazanij, ko so odkrili, bolj so ji začeli ratingi padati. In bolj je začela tunkati tudi McCaina. Še huje: Anchorage Daily News, največji časopis na Aljaski, je uradno podprl Obamo, ne pa McCaina in Palinove! Iz dveh razlogov: prvič, ker bi bilo v tem trenutku za svobodni svet preprosto preveč tvegano, če bi bila Palinova le za »heartbeat« oddaljena od Ovalne pisarne (McCain jih pač šteje že 72), in drugič, ker Obama bolje razume ekonomijo in razloge, ki so pripeljali do te krize. Marksist! Rezultat? Nič, odnosi med Palinovo in McCainovim štabom so se menda hudo napeli. Pomeni, da je krčevita predvolilna kampanja, ki jo fura McCain, še v hujšem krču, tako da ne more tekmovati z Obamovo predvolilno kampanjo, ki jo nekateri že razglašajo za najboljšo, najbolje organizirano in najbolje naoljeno v sodobni ameriški zgodovini.
Razlog več, da končuje Obama zadnji teden predvolilne kampanje s prednostjo, ki mu že skoraj jamči Belo hišo. Ali bolje rečeno: če bi bile volitve jutri, bi zmagal Obama. Vsaj tako kažejo sondaže natanko teden pred volitvami, ko to pišem. Obama, ki ima - via RealClearPolitics - v povprečju dobrih 7 odstotnih točk več kot McCain, namreč vodi v vseh sondažah, ki merijo nacionalni pulz: v nekaterih vodi za 13 odstotnih točk, v drugih za 7, 8 ali 10, v tretjih - predvsem bolj konservativnih - pa za 5. V Gallupovi za 9. Hej, celo v Foxovi vodi za 10! In kaj teden pred volitvami kaže elektorski kolegij - kaj kažejo sondaže v posameznih zveznih državah? Če seštejete elektorske glasove vseh držav, v katerih Obama trenutno tako prepričljivo vodi, da jih bo zanesljivo osvojil, dobite 255 elektorskih glasov - Obama jih za zmago potrebuje 270, potemtakem le še 15. Toda če prištejete še elektorske glasove držav, ki se trenutno dokaj očitno in odločno nagibajo k Obami, dobite 306 elektorskih glasov, kar je več kot preveč. McCain ima po drugi strani trenutno le 127 zanesljivih elektorskih glasov. Okej, prištejete mu lahko še 30 elektorskih glasov držav, ki se trenutno nagibajo k njemu, tako da jih dobite 157, kar pa bolečine ne zmanjša. Prostih je še 75 elektorskih glasov tistih držav, v katerih so sondaže trenutno tako
izenačene, da jih ni mogoče pripisati niti Obami niti McCainu. Da bi bila mera polna, Obama vodi tudi v tako rekoč vseh »odločilnih« državah, recimo v Ohiu, za katerega velja: če republikanski predsedniški kandidat ne osvoji Ohia, ne osvoji Bele hiše! Obama v Ohiu vodi za dobrih 6 odstotnih točk.

 

Zakup člankov

Celoten članek je na voljo le naročnikom. Če želite zakupiti članek, je cena 4,2 EUR. S tem nakupom si zagotovite tudi enotedenski dostop do vseh ostalih zaklenjenih vsebin. Kako do tedenskega zakupa?

Pošljite SMS s vsebino MLADINA2 na številko 7890 in prejeto kodo prepišite v okvirček ter pritisnite na gumb pošlji

Nakup prek telefona je mogoč pri operaterjih Telekomu Slovenije in A1.

Članke lahko zakupite tudi s plačilnimi karticami ali prek storitve PayPal

Tedenski zakup ogleda člankov
Za ta nakup se je potrebno .

4,2 €

Za daljše časovne zakupe se splača postati naročnik Mladine.

Mesečna naročnina, ki jo je mogoče kadarkoli prekiniti, znaša že od 15,8 EUR dalje:

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.