Darja Kocbek

 |  Mladina 46  |  Ekonomija

Preložena dokapitalizacija Triglava ...

... ob neprimernem času

Zavarovalnica Triglav

Zavarovalnica Triglav
© Borut Peterlin

Uprava zavarovalnice Triglav je prek spletnih strani Ljubljanske borze sporočila, da je sprejela terminski okvirni načrt za izvedbo dokapitalizacije. Postopek dokapitalizacije bi lahko bil končan do sredine leta 2009. Svež kapital bodo porabili za dokapitalizacijo zavarovalnice in za širitev v tujini. Zdaj, ko so razmere na finančnih trgih in v gospodarstvu zaostrene zaradi finančne krize, Triglav torej išče dodatni kapital. Še pred meseci pa je velikodušno sodeloval pri dokapitalizaciji NLB - to mu je naročila vlada -, pa tudi pri dokapitalizaciji Elana oziroma njegovega lastnika Skimarja. Zapleti pri dokapitalizaciji Triglava so v največji meri sicer posledica trenj med upravo in nadzornim svetom oziroma merjenja mišic med strankama SDS in Nova Slovenija.
Dokapitalizacijo, ki jo napoveduje zdaj, je uprava Triglava nameravala izvesti že junija, a je nadzorni svet zahteval odložitev na jesen z utemeljitvijo, da bodo do takrat preučili, koliko dodatnega kapitala zavarovalnica sploh potrebuje. Hkrati pa so nadzorniki obravnavali strategijo Triglava za obdobje od leta 2009 do 2011, v kateri je poseben poudarek na širitvi zavarovalnice, zlasti v Bolgarijo, Romunijo, Ukrajino in tudi v Rusijo. Delničarji Triglava so na skupščini aprila letos sklenili, da lahko uprava v prihodnjih petih letih ob poprejšnjem soglasju nadzornega sveta osnovni kapital poveča za 15 odstotkov.
Uprava Triglava je na podlagi junijskega sklepa nadzornega sveta načrt za dokapitalizacijo Triglava objavila ravno v času, ko je SOD objavil, da mora prodati 10 odstotkov delnic Telekoma, da bo lahko poplačal vlagatelje v telefonsko omrežje. SOD kot eden od velikih obstoječih lastnikov - skupaj z Zavodom za pokojninsko in invalidsko zavarovanje ima 62 odstotkov delnic Triglava - torej nima denarja za dokapitalizacijo Triglava, kar pomeni, da bo kapital moral prispevati nekdo drug, razen če bo do februarja, ko naj bi po podatkih Dnevnika stekel vpis novih delnic, kje napraskal potreben kapital - prodal kakšno drugo naložbo.
Dokapitalizacija Triglava je menda predvidena v treh krogih. V prvem bodo povabili k sodelovanju obstoječe delničarje, če od njih ne bo dovolj kapitala, bodo v drugem krogu Triglavove delnice prek javne prodaje lahko kupili državljani. Če tudi v tem krogu ne bo dovolj interesa, bo v tretjem krogu dobil priložnost institucionalni vlagatelj. Kot eden od kandidatov se že nekaj časa omenja nemška zavarovalnica Allianz.
Toda Allianz je ravnokar sporočil, da je v letošnjem tretjem četrtletju zabeležil 2 milijardi evrov čiste izgube, lani v enakem času pa je imel 1,9 milijarde evrov dobička. Vodstvo družbe pojasnjuje, da ima letos izgubo zaradi tega, ker se je zaradi svetovne finančne krize znižala vrednost naložb in ker so odpisali vrednost banke Dresdner Bank pred njeno načrtovano prodajo banki Commerzbank. V prihodnjem letu, ko bodo v Triglavu iskali vlagatelja, bo Allianz lahko že v povsem drugačni kondiciji za nova vlaganja. Utegne pa se oglasiti tudi kak državni premoženjski sklad iz Kitajske ali Indije, ki po podatkih analitikov Deutsche bank v Evropi že iščejo različne takšne naložbe, kot je Triglav.

 

Zakup člankov

Celoten članek je na voljo le naročnikom. Če želite zakupiti članek, je cena 4,2 EUR. S tem nakupom si zagotovite tudi enotedenski dostop do vseh ostalih zaklenjenih vsebin. Kako do tedenskega zakupa?

Pošljite SMS s vsebino MLADINA2 na številko 7890 in prejeto kodo prepišite v okvirček ter pritisnite na gumb pošlji

Nakup prek telefona je mogoč pri operaterjih Telekomu Slovenije in A1.

Članke lahko zakupite tudi s plačilnimi karticami ali prek storitve PayPal

Tedenski zakup ogleda člankov
Za ta nakup se je potrebno .

4,2 €

Za daljše časovne zakupe se splača postati naročnik Mladine.

Mesečna naročnina, ki jo je mogoče kadarkoli prekiniti, znaša že od 15,8 EUR dalje:

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.