Staš Zgonik

20. 11. 2008  |  Mladina 47  |  Ekonomija

Top Flop: Skandinavska enakost

Svetovni ekonomski forum (WEF) je minuli teden izdal poročilo o enakosti med spoloma za leto 2008. Poročilo obravnava stanje v 130 državah, pri čemer se osredotoča na štiri ključna področja neenakosti. Prvo je vprašanje razlike med plačami in v zasedanju dobro plačanih delovnih mest, drugo je dostop do izobraževanja, tretje je vključenost žensk v politiko in odločanje, četrto pa pričakovana življenjska doba. Razpon indeksa enakosti je med vrednostma ena in nič, interpretiramo pa ga lahko v odstotkih, kot delež razlike med spoloma, ki je že bil odpravljen. Slovenija zaseda 51. mesto na lestvici (69,37 %). Njena uvrstitev v primerjavi z letoma 2006 in 07 ostaja skoraj nespremenjena, indeks pa se je le malenkostno izboljšal. Najslabše smo uvrščeni v kategoriji vključenosti žensk v politiko (85.), najboljše pa v kategoriji enakosti na področju delovne sile (31.).

 

Zakup člankov

Celoten članek je na voljo le naročnikom. Če želite zakupiti članke za daljše obdobje, se morate prijaviti. Prijavite se . Ostala ponudba naročniških paketov se nahaja TUKAJ.

Celotna številka Mladine je vaša za 3,7 evra. Za nakup tedenskega dostopa do vsebine pošljite SMS z vsebino MLADINA2 na številko 7890.

 
Nakup prek telefona je mogoč pri operaterjih Telekomu Slovenije in A1.

Članke lahko zakupite tudi s plačilnimi karticami ali prek storitve PayPal

 • Tedenski zakup ogleda člankov
  3,7 €
 • Polletni zakup ogleda člankov
  75 €
 • Letni zakup ogleda člankov
  149 €
 • Spletna Mladina - mesečna naročnina na spletne vsebine, prekini kadarkoli
  14 €

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.