Staš Zgonik

 |  Mladina 47  |  Ekonomija

Top Flop: Skandinavska enakost

Svetovni ekonomski forum (WEF) je minuli teden izdal poročilo o enakosti med spoloma za leto 2008. Poročilo obravnava stanje v 130 državah, pri čemer se osredotoča na štiri ključna področja neenakosti. Prvo je vprašanje razlike med plačami in v zasedanju dobro plačanih delovnih mest, drugo je dostop do izobraževanja, tretje je vključenost žensk v politiko in odločanje, četrto pa pričakovana življenjska doba. Razpon indeksa enakosti je med vrednostma ena in nič, interpretiramo pa ga lahko v odstotkih, kot delež razlike med spoloma, ki je že bil odpravljen. Slovenija zaseda 51. mesto na lestvici (69,37 %). Njena uvrstitev v primerjavi z letoma 2006 in 07 ostaja skoraj nespremenjena, indeks pa se je le malenkostno izboljšal. Najslabše smo uvrščeni v kategoriji vključenosti žensk v politiko (85.), najboljše pa v kategoriji enakosti na področju delovne sile (31.).

 

Zakup člankov

Celoten članek je na voljo le naročnikom. Če želite zakupiti članek, je cena 4,2 EUR. S tem nakupom si zagotovite tudi enotedenski dostop do vseh ostalih zaklenjenih vsebin. Kako do tedenskega zakupa?

Pošljite SMS s vsebino MLADINA2 na številko 7890 in prejeto kodo prepišite v okvirček ter pritisnite na gumb pošlji

Nakup prek telefona je mogoč pri operaterjih Telekomu Slovenije in A1.

Članke lahko zakupite tudi s plačilnimi karticami ali prek storitve PayPal

Tedenski zakup ogleda člankov
Za ta nakup se je potrebno .

4,2 €

Za daljše časovne zakupe se splača postati naročnik Mladine.

Mesečna naročnina, ki jo je mogoče kadarkoli prekiniti, znaša že od 15,8 EUR dalje:

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.