Jure Trampuš

 |  Mladina 48

Ruplov konec

Dobili smo dokumente vladne pravne službe, ki so že pred tedni dokazovali, da Rupel ne more kandidirati za veleposlanika

Novi in stari minister: Samuel Žbogar in Dimitrij Rupel ob primopredaji poslov

Novi in stari minister: Samuel Žbogar in Dimitrij Rupel ob primopredaji poslov
© Matej Leskovšek

Slovenska veleposlanica v Sarajevu Nataša Vodušek se je zapletla v nediplomatsko zgodbo. Sredi oktobra je bila soudeležena v prometni nesreči, kasneje pa je policijska preiskava pokazala, da naj bi avto vozila v vinjenem stanju. Veleposlanica vinjenost vseskozi zanika, a bosansko tožilstvo trdi, da so ji v krvi namerili 1,8 promila alkohola.
Slovensko zunanje ministrstvo je Voduškovo poklicalo v Slovenijo, ta pa je napovedala tožbo zoper državo. »Vse skupaj je skrajno neprijetno,« trdi Slovenec, ki živi v Sarajevu. »S temi dejanji je škodovala ugledu države, tukajšnji mediji so polni zgražanja, nesreča veleposlanice res negativno vpliva na podobo Slovenije.« Voduškovo varuje diplomatska imuniteta, bosanski pravosodni organi je ne morejo preganjati, zato pa je njihovo ministrstvo za pravosodje slovenskemu zunanjemu ministrstvu poslalo dosje o primeru. Poteza bosanske vlade je jasen signal, da tamkajšnje oblasti pričakujejo, da naj Slovenija razsodi o njeni (ne)krivdi. In da se veleposlanica na svoje mesto ne vrne več. Za Voduškovo sicer velja domneva nedolžnosti.
Epizoda z veleposlanico in njenim avtom kaže na to, da je pomembno, kdo predstavlja in zastopa Slovenijo v tujini. Veleposlaniki so namreč odposlanci države. Ravnanje veleposlanika vpliva na ugled, ki ga ima država v tujini.

 

Zakup člankov

Celoten članek je na voljo le naročnikom. Če želite zakupiti članek, je cena 4,2 EUR. S tem nakupom si zagotovite tudi enotedenski dostop do vseh ostalih zaklenjenih vsebin. Kako do tedenskega zakupa?

Pošljite SMS s vsebino MLADINA2 na številko 7890 in prejeto kodo prepišite v okvirček ter pritisnite na gumb pošlji

Nakup prek telefona je mogoč pri operaterjih Telekomu Slovenije in A1.

Članke lahko zakupite tudi s plačilnimi karticami ali prek storitve PayPal

Tedenski zakup ogleda člankov
Za ta nakup se je potrebno .

4,2 €

Za daljše časovne zakupe se splača postati naročnik Mladine.

Mesečna naročnina, ki jo je mogoče kadarkoli prekiniti, znaša že od 15,8 EUR dalje:

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.