Darja Kocbek

4. 12. 2008  |  Mladina 49  |  Ekonomija

Kalkulator: Kratke novice

Mitja Gaspari

Mitja Gaspari
© Borut Krajnc

Gaspari nezadovoljen s Kadom in Sodom

Samo dva dni potem, ko je minister za razvoj in evropske zadeve Mitja Gaspari povedal, da Kapitalska družba (Kad) in Odškodninska družba (Sod) ne delujeta, kot bi morali, oziroma ne opravljata upravljavskih funkcij v podjetjih, v katerih imata deleže, so njuni predstavniki zavrnili dokapitalizacijo družb v težavah, IUV in Paloma. Sod je z 78,5-odstotnim deležem največji lastnik družbe IUV, ki je imela letos v polletju 6,7 milijona evrov prihodkov in 5,66 milijona evrov izgube. V Palomi imata Kad in Sod v lasti 71 odstotkov delnic. Tudi Paloma je globoko v izgubi. Dokapitalizacije IUV in Palome Kad in Sod tokrat nista podprla, ker ugotavljata, da ekonomsko ni upravičena. Kje pa sta bila do zdaj?

Slovenija proti nižanju DDV-ja

Članice EU so enotnega mnenja, da je treba pri oživljanju gospodarstva ukrepati hitro in vsaka država naj ukrepa tako, kot ji najbolj ustreza. Slovenija ni zagovornica nižanja DDV-ja, a kljub temu bo njen načrt, ki bo vreden okoli 420 milijonov evrov, najverjetneje vključeval tudi začasno znižanje nekaterih davkov, pravi minister za finance Franc Križanič. Vlada ima na mizi več predlogov, ki so pospešeno znižanje davčne stopnje na dohodek pravnih oseb, znižanje dohodnine za tiste, ki imajo mikropodjetja in plačujejo svoje davke prek dohodnine, začasno znižanje prispevnih stopenj in znižanje dohodnine oziroma dvig splošne olajšave na raven minimalne plače, kar bi omogočilo lažje preživetje ljudem z najnižjimi dohodki.

Barroso zmerno optimističen glede vinjet

Predsednik Evropske komisije Jose Manuel Barroso je glede rešitve problema z vinjetami »previdno optimističen«, je dejal po pogovorih s predsednikom slovenske vlade Borutom Pahorjem. Ponovil je, da komisija ne more potrditi projektov za sofinanciranje gradnje avtocest, dokler nima zagotovila, da je sistem njihovega financiranja v skladu z evropskim pravnim redom. Dars torej ne bo dobil denarja za gradnjo novih odsekov avtocest, dokler vlada ne bo bodisi sklenila, kdaj bo uvedla vinjete za krajši čas od enega meseca, ali uvedla drugačnega, evropsko usklajenega sistema za pobiranje cestnine.

Gantar le dobil banko

Družba KD BPD, ki se bo preoblikovala v KD Banko, je od Banke Slovenije dobila dovoljenje za opravljanje bančnih in finančnih storitev, KD Group pa dovoljenje za pridobitev stoodstotnega deleža v bodoči KD Banki. Nekdanji predsednik uprave Abanke Aljoša Tomaž je dobil dovoljenje za opravljanje funkcije glavnega izvršnega direktorja. Direktor KD Group Matjaž Gantar bo tako le prišel do svoje banke.

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.