Vanja Pirc

 |  Mladina 49

Rdeča luč za financiranje zasebnikov

Kakšen odnos bosta do državnega financiranja zasebnih šol imela nova ministra, pristojna za šolski in visokošolski resor?

Nekdanja ministrica Mojca Kucler Dolinar je šest dni pred primopredajo poslov novemu ministru Gregorju Golobiču v razvid visokošolskih zavodov presenetljivo vpisala Novo univerzo. Na fotografiji: pobudniki Nove univerze dr. Tone Jerovšek, dr. Peter Jambrek, dr. Miha Pogačnik in dr. Matevž Tomšič

Nekdanja ministrica Mojca Kucler Dolinar je šest dni pred primopredajo poslov novemu ministru Gregorju Golobiču v razvid visokošolskih zavodov presenetljivo vpisala Novo univerzo. Na fotografiji: pobudniki Nove univerze dr. Tone Jerovšek, dr. Peter Jambrek, dr. Miha Pogačnik in dr. Matevž Tomšič
© Borut Peterlin

Nova univerza, ki jo zadnja leta v nenavadnih okoliščinah ustanavljata dr. Peter Jambrek in njegova družba, se je te dni spet znašla v središču pozornosti. Izkazalo se je, da naj bi donedavna ministrica za visoko šolstvo, znanost in razvoj Mojca Kucler Dolinar tik pred iztekom mandata omogočila vpis te univerze v register visokošolskih zavodov in s tem njeno dokončno ustanovitev. S tem je presenetila vse, novega visokošolskega ministra Gregorja Golobiča, ki ob prevzemu poslov o tem ni bil obveščen, svet za visoko šolstvo in njegove senate, pristojne za ustanavljanje novih univerz, in tudi že delujoče univerze, ki so prepričane, da postopek ustanovitve Nove univerze ob tem sploh še ni bil končan, saj so ga same izpodbijale s pritožbo.
Na visokošolskem ministrstvu so potrdili, da je bila Nova univerza v razvid visokošolskih zavodov vpisana 18. novembra, torej šest dni, preden se je ministrica poslovila s položaja. Je bil vpis zakonit? Na ministrstvu pravijo, da v zvezi s tem še pridobivajo informacije in ustrezna pravna mnenja, pri tem pa jih vodi »izključno javni interes, ta pa je zagotovitev zakonitega stanja«. Nekdanja ministrica trdi, da je bil postopek vpisa v razvid visokošolskih zavodov izpeljan v skladu s predpisi. Zanj naj bi se odločili zato, ker je senat za akreditacije pri svetu za visoko šolstvo izdal odločbo, s katero je dal pozitivno mnenje o ustanovitvi Nove univerze. Stare univerze, ki so s pritožbo izpodbijale prav mnenje, na katerega se sklicuje Dolinarjeva, pa že napovedujejo ukrepe. Na primorski univerzi, ki jo vodi dr. Rado Bohinc, sočasno predsednik rektorske konference, pravijo, da bodo vložili »pravna sredstva, ki so nam na voljo«.

 

Zakup člankov

Celoten članek je na voljo le naročnikom. Če želite zakupiti članek, je cena 4,2 EUR. S tem nakupom si zagotovite tudi enotedenski dostop do vseh ostalih zaklenjenih vsebin. Kako do tedenskega zakupa?

Pošljite SMS s vsebino MLADINA2 na številko 7890 in prejeto kodo prepišite v okvirček ter pritisnite na gumb pošlji

Nakup prek telefona je mogoč pri operaterjih Telekomu Slovenije in A1.

Članke lahko zakupite tudi s plačilnimi karticami ali prek storitve PayPal

Tedenski zakup ogleda člankov
Za ta nakup se je potrebno .

4,2 €

Za daljše časovne zakupe se splača postati naročnik Mladine.

Mesečna naročnina, ki jo je mogoče kadarkoli prekiniti, znaša že od 15,8 EUR dalje:

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.