Darja Kocbek

 |  Mladina 50  |  Ekonomija

Elan drago plačuje odvetnike ...

... nima pa za razvoj

Včasih so na Elankah smučali najboljši

Včasih so na Elankah smučali najboljši
© Borut Krajnc

Družba Skimar, ki je lastnica Elana, je očitno res zlata jama za svetovalce in odvetnike, saj jim je za nasvete in storitve od leta 2003 do 2008 izplačala več kot 6 milijonov evrov. Od tega največ, skoraj 2 milijona evrov, leta 2005. V prvih desetih mesecih letos je Skimar odvetnikom in svetovalcem izplačal 750 tisoč evrov. Vršilec dolžnosti predsednika uprave Ivan Štrlekar pravi, da je letos to »glede na opravljen skrben pregled vseh družb poslovnega sistema Skimar in vse ostale storitve razmeroma ugodna cena«. Predsednik nadzornega sveta Gregor Gomišček pa te stroške »težko ocenjuje, ker ne pozna odvetniških tarif«. Isti Elan, ki bo letos predvidoma porabil samo za odvetniške in svetovalne storitve 800 tisoč evrov, od države zahteva dokapitalizacijo v višini 25 milijonov evrov. Edini, ki dvomijo o upravičenosti plačil za odvetnike in svetovalce, so zaposleni.
Vsaj nenavadno je tudi, da družba Skimar, ki ima 21 hčerinskih družb, sploh nima lastne samostojne pravne službe. Dolfe Vojsk, ki je bil direktor Elana od leta 1974 do 1986, je za javno RTV dejal, da so bile vse ekipe v zadnjih 18 letih »kratkoročno orientirane«, izkazovale so neverjeten uspeh, za katerega so dobivale maksimalne nagrade in od vseh vlad velike denarne injekcije. Še najhuje pa se mu zdi, da to že 18 let dopuščajo nadzorniki. Od leta 1990 do danes je Elan vodilo kar 18 menedžerjev.
Medtem ko denar za odvetnike in svetovalce ni problem, je uprava pred dobrim mesecem dni napovedala, da bo morala odpustiti 180 zaposlenih v Elanu. Od tega polovico v razvoju in marketingu. Elan bo očitno postal še eno podjetje v Sloveniji, ki bo postopno ukinilo razvojni oddelek, ker njegovo vodstvo očitno meni, da se mu ne izplača prodajati dobro plačanega znanja. Elan, ki je postal kot blagovna znamka znan zunaj slovenskih meja prav po inovacijah, bo, kot kaže, postopoma postal zgolj tovarna, v kateri bodo zaposleni za tekočim trakom delali smuči, ki jih bodo razvijali v tujini. Dokler ga bo država prek paradržavne Kapitalske družbe in zavarovalnice Triglav, ki ga lastniško obvladujeta, pitala z denarjem - davkoplačevalskim seveda.
Namesto da bi se vodstvo Elana oziroma Skimarja potrudilo ustvariti čim boljše razmere za razvoj in inovacije, da bi družba svoje novosti lahko uspešno prodajala, služila in polnila državno blagajno z davki in prispevki, bo, dokler bo oblast to dopuščala, pod pretvezo nacionalnega interesa očitno prihajalo po vedno nov kapital k državnim jaslim in plačevalo odvetnike za nasvete, kako zmanjšati izgubo.
Namesto odvetnikov in svetovalcev Elan potrebuje sposobne menedžerje, ki znajo organizirati delo in prodajati znanje. Družba je v težavah že približno 20 let. Leta 1990 je bil uveden stečajni postopek, takrat je za 10 let prišel v hrvaške roke. Prodan je bil Privredni banki Zagreb, od katere ga je Slovenska izvozna družba pod vodstvom Marjana Rekarja leta 2000 kupila nazaj, poplačala njegove terjatve in zagotovila denar za poslovanje, ker je takratna oblast ocenila, da nekdanji paradni konj slovenskega gospodarstva ne more biti v tujih rokah in tudi propasti ne sme, ker je Elan v resnici najbolj znana slovenska blagovna znamka.

 

Zakup člankov

Celoten članek je na voljo le naročnikom. Če želite zakupiti članek, je cena 4,2 EUR. S tem nakupom si zagotovite tudi enotedenski dostop do vseh ostalih zaklenjenih vsebin. Kako do tedenskega zakupa?

Pošljite SMS s vsebino MLADINA2 na številko 7890 in prejeto kodo prepišite v okvirček ter pritisnite na gumb pošlji

Nakup prek telefona je mogoč pri operaterjih Telekomu Slovenije in A1.

Članke lahko zakupite tudi s plačilnimi karticami ali prek storitve PayPal

Tedenski zakup ogleda člankov
Za ta nakup se je potrebno .

4,2 €

Za daljše časovne zakupe se splača postati naročnik Mladine.

Mesečna naročnina, ki jo je mogoče kadarkoli prekiniti, znaša že od 15,8 EUR dalje:

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.