Darja Kocbek

 |  Mladina 1  |  Ekonomija

Izredna revizija prinaša prevzem odgovornosti

Uspeh novih nadzornikov in menedžerjev možen le prek uspešnih izrednih revizij

Prometni minister Patrick Vlačič

Prometni minister Patrick Vlačič
© Borut Krajnc

Minister za promet Patrick Vlačič je napovedal izredno revizijo poslovanja Luke Koper. Družbeniki Skimarja so novemu nadzornemu svetu naložili, da čim hitreje začne postopek izbire izrednega revizorja, ki bo preveril posamezne posle v zadnjih petih letih. Nov nadzorni svet Kapitalske družbe (Kad) skupaj z začasnim predsednikom uprave Kada in nov upravni odbor Odškodninske družbe (Sod), ki imata v lasti še precej slovenskih podjetij, se za izredno revizijo dela svojih predhodnikov (še) nista odločila. Namen izredne revizije je ugotoviti, ali so stari člani uprave in nadzornega sveta ravnali v skladu z načeli skrbnosti, vestnosti in poštenja, strokovnosti in profesionalnosti ter neodvisnosti in enakega obravnavanja delničarjev. Za nove nadzornike in člane uprave pa je izredna revizija napoved, da bodo za svoje odločitve dejansko odgovarjali.
Izredna revizija v Kadu in Sodu bi recimo pokazala, ali so prejšnji vodilni ustrezno ravnali pri dokapitalizacijah in prodajah podjetij. Izredna revizija v NLB bi pokazala, ali so nadzorniki in uprava ravnali gospodarno, vestno, pošteno, strokovno, ko so odobravali posojila za sporne menedžerske odkupe in prevzeme podjetij.
Menedžerji in tudi člani nadzornih svetov že skušajo svoje grehe skriti za finančno krizo, toda dr. Borut Bratina, izredni profesor na Ekonomsko-poslovni fakulteti v Mariboru in predsednik strokovnega sveta Združenja članov nadzornih svetov, je novembra za Mladino opozoril, da tistega, ki je ravnal v skladu z vsemi standardi, tudi finančna kriza ne more ubiti, lahko mu povzroči le težave. Kriza se je začela že v letu 2007 in skrben gospodarstvenik bi moral že takrat ukrepati.
Za presojo ustreznosti ravnanja menedžerjev in nadzornikov so pomembni zapisniki sej nadzornih svetov, iz katerih so razvidni delovanje nadzornega sveta in njegove aktivnosti, kakšni so bili sprejeti sklepi, katere podatke je kdo zahteval, kakšna vprašanja je kdo postavil upravi, kakšna pojasnila je zahteval, kdo je dal ločeno mnenje, kdo je glasoval drugače in bil preglasovan. Poleg tega je 1. oktobra 2008 v celoti začel veljati nov zakon o finančnem poslovanju, postopkih zaradi insolventnosti in prisilnem prenehanju (ZFPPIPP), ki določa povečano odgovornost za organe vodenja in nadzora. Za organe vodenja in nadzora so zdaj poleg pravil finančnega poslovanja predpisane tudi dodatne dolžnosti, ki se nanašajo na zagotavljanje likvidnosti, plačilne sposobnosti in kapitalske ustreznosti.
Minister Vlačič je pojasnil, da je odločitev o izredni reviziji v Luki Koper sprejel skupaj z začasnim predsednikom uprave Kapitalske družbe Borutom Jamnikom in direktorjem Slovenske odškodninske družbe Markom Pogačnikom. V zadnjem času naj bi se v Luki nakopičilo veliko nejasnosti, dobili pa so tudi informacije o domnevnih nepravilnostih in škodljivih pogodbah. Novi nadzorniki in menedžerji, ki jih bo v podjetjih nastavila sedanja vlada, bodo lahko odgovorno opravljali svoje delo in prekinili staro prakso le, če bodo z izrednimi revizijami pometli z domnevnimi nečednostmi svojih predhodnikov in od njih v skladu z zakonodajo zahtevali prevzem odgovornosti za svoje odločitve.

 

Zakup člankov

Celoten članek je na voljo le naročnikom. Če želite zakupiti članek, je cena 4,2 EUR. S tem nakupom si zagotovite tudi enotedenski dostop do vseh ostalih zaklenjenih vsebin. Kako do tedenskega zakupa?

Pošljite SMS s vsebino MLADINA2 na številko 7890 in prejeto kodo prepišite v okvirček ter pritisnite na gumb pošlji

Nakup prek telefona je mogoč pri operaterjih Telekomu Slovenije in A1.

Članke lahko zakupite tudi s plačilnimi karticami ali prek storitve PayPal

Tedenski zakup ogleda člankov
Za ta nakup se je potrebno .

4,2 €

Za daljše časovne zakupe se splača postati naročnik Mladine.

Mesečna naročnina, ki jo je mogoče kadarkoli prekiniti, znaša že od 15,8 EUR dalje:

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.