Staš Zgonik

 |  Mladina 7

Neprijetna (farmacevtska) resnica

Farmacevtska podjetja preveč skrbijo za dobiček in premalo za bolnike

/media/www/slike.old/mladina/farmacijail_zdravstvo.jpg

© Tomaž Lavrič

Velika farmacevtska podjetja, ki razvijajo nova zdravila (t. i originatorje), namerno zavirajo in zavlačujejo vstop proizvajalcem konkurenčnih - generičnih - zdravil na tržišče, četudi je patent za zdravilo že potekel. To je ključna ugotovitev preliminarnega poročila o omejevanju konkurence med farmacevtskimi podjetji, ki ga je konec novembra predstavila Evropska komisija. Taktike za tako početje naj bi bile različne - od prijavljanja večjega števila patentov za eno zdravilo do sprožanja sodnih sporov, pa tudi izvajanje izvensodnih patentnih poravnav s proizvajalci generikov. V enega od slednjih primerov naj bi bila vpletena tudi novomeška Krka, proizvajalec generikov, ki se je leta 2006 izvensodno poravnala s francosko družbo Servier, s čimer se je Krka odpovedala prodaji učinkovine, za katero je Servieru tri leta pred tem potekel patent, na britanskem trgu.
Kot je na novinarski konferenci razložila evropska komisarka za konkurenčnost Neelie Kroes, so posledica zaviranja vstopa konkurenčnih zdravil na tržišče znatno povečani stroški za končne uporabnike zdravil. Članice EU naj bi v zadnjih osmih letih na ta račun izgubile približno 3 milijarde evrov. Kot ugotavlja Komisija, se cene zdravil v letu po vstopu generikov na tržišče v povprečju znižajo za 20, v nekaterih primerih pa celo za 90 odstotkov. Kroesova je ob tem zatrdila, da bodo sicer počakali na pripombe zainteresiranih strani, da pa Komisija ne namerava omahovati z začetkom preiskave zaradi omejevanja konkurence, kjer obstajajo jasni znaki, da je prišlo do kršitve pravil.
Predstavniki farmacevtskih družb so nad poročilom že takrat izrazili ra-zočaranje, češ da industrijo prikazuje v napačni luči. Evropska zveza farmacevtske industrije (EFPIA) pa je ta mesec v Bruselj poslala tudi uraden odgovor na preliminarno poročilo Komisije. V njem Komisijo kritizira zaradi pomanjkanja razumevanja patentnega sistema, zaradi česar bi, opozarja, lahko nastala znatna škoda. Po mnenju EFPIA trg potrebuje močan sistem varovanja in branjenja intelektualne lastnine. Ocene o trimilijardni škodi za davkoplačevalce je označila za previsoke. Svoje mnenje je v Bruselj poslala tudi Evropska zveza proizvajalcev generičnih zdravil. Ta pa je opozorilom Komisije, češ da »originatorji« z neupravičenimi taktikami ovirajo vstop generikov na tržišče, pritrdila. Je pa tudi sama kritizirala Komisijo in se postavila v bran praksi izvensodnih patentnih poravnav. Končno poročilo Evropske komisije o problematiki naj bi dočakali poleti.

 

Zakup člankov

Celoten članek je na voljo le naročnikom. Če želite zakupiti članek, je cena 4,2 EUR. S tem nakupom si zagotovite tudi enotedenski dostop do vseh ostalih zaklenjenih vsebin. Kako do tedenskega zakupa?

Pošljite SMS s vsebino MLADINA2 na številko 7890 in prejeto kodo prepišite v okvirček ter pritisnite na gumb pošlji

Nakup prek telefona je mogoč pri operaterjih Telekomu Slovenije in A1.

Članke lahko zakupite tudi s plačilnimi karticami ali prek storitve PayPal

Tedenski zakup ogleda člankov
Za ta nakup se je potrebno .

4,2 €

Za daljše časovne zakupe se splača postati naročnik Mladine.

Mesečna naročnina, ki jo je mogoče kadarkoli prekiniti, znaša že od 15,8 EUR dalje:

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.