Darja Kocbek

 |  Mladina 9  |  Ekonomija

Suverenost pri odločanju o GSR?

Slovenski okoljski minister je v Bruslju podprl Avstrijo in Madžarsko, ki hočeta sami odločati, ali bosta na svojem ozemlju dopustili uporabo GSR

Pravni red za uporabo gensko spremenjenih rastlin (GSR) v Sloveniji bo določen z zakonom o soobstoju GSR z ostalimi kmetijskimi rastlinami, ki ga je ministrstvo za kmetijstvo ravnokar poslalo v koalicijsko usklajevanje. Ministri za okolje članic EU pa so v ponedeljek s kvalificirano večino glasov zavrnili predlog evropske komisije, ki je od Avstrije in Madžarske zahtevala, naj prekliče prepoved uporabe gensko spremenjene koruze. Proti predlogu evropske komisije je glasoval tudi slovenski okoljski minister Karl Erjavec, ki se zavzema za konservativno politiko pri odločanju o GSR in podpira suverenost držav pri odločanju o tem vprašanju. Odločilni glas za zavrnitev predloga evropske komisije je prispeval nemški okoljski minister Sigmar Gabriel.
Lani je svoje stališče do GSR med večjimi članicami EU že spremenila Francija, od katere evropska komisija prav tako zahteva, naj prekliče prepoved uporabe gensko spremenjene koruze MON810, ki so jo razvili v ameriški nadnacionalki Monsanto in je odporna proti koruzni vešči. O tem predlogu bodo skupaj z grškim najbrž odločali kmetijski ministri, ker se okoljski naslednjič sestanejo šele junija.
Češki okoljski minister Martin Bursik je po zasedanju ministrov za okolje kot predsedujoči pojasnil, da je večina ministrov v splošni razpravi menila, da bi bilo treba postopke spremeniti tako, da v Bruslju držav ne bi silili, naj prekličejo prepoved uporabe GSR na svojem ozemlju.
V predlogu slovenskega zakona, ki ga pripravljajo na ministrstvu za kmetijstvo, so glavno odprto vprašanje odškodnine v primeru nenamerne prisotnosti GSR v ostalih kmetijskih rastlinah in pridelkih. Kot navajajo na ministrstvu, so jim predstavniki evropske komisije v neformalnih pogovorih povedali, da sistem plačila odškodnin prek proračunske postavke za odškodnine zanje ni sprejemljiv. Po njihovem mnenju bi bilo bolje ustanoviti odškodninski sklad. Kmetijsko ministrstvo mora ta predlog uskladiti z ministrstvom za finance.
Slovenija mora sicer od evropske komisije za zakon o soobstoju GSR z ostalimi kmetijskimi rastlinami pridobiti dve ločeni soglasji. Soglasje, ki se nanaša na zagotavljanje pravil prostega blaga v EU, je Slovenija dobila maja 2008. Soglasje, ki ga je še treba pridobiti, pa se nanaša na člene o odškodninah in pomenijo državno pomoč. To bo mogoče evropski komisiji priglasiti šele po sprejetju zakona v državnem zboru in pripravi pravilnika, navajajo na ministrstvu, kjer predlagajo sprejem zakona po nujnem postopku. Ob tem zagotavljajo, da se s tem strinjajo tudi predstavniki nevladnih organizacij. Zakon pa bo, kot trdijo, omogočal vse oblike kmetovanja, predvsem pa bo določal preventivne ukrepe za preprečitev nenamernega prenosa GSR med druge kmetijske rastline.
Evropska komisija se pri svojih predlogih o GSR dosledno opira na mnenje Evropske agencije za zdravo hrano (Efsa). Nekatere članice EU in nevladne organizacije pa tej agenciji očitajo, da pri presoji, ali posamezna GSR ogroža zdravje ljudi in živali in pomeni grožnjo za okolje, uporablja zgolj podatke testov, ki jih izvajajo biotehniška podjetja, ki GSR predložijo v potrditev. Ta podjetja pa zanima predvsem zaslužek.

 

Zakup člankov

Celoten članek je na voljo le naročnikom. Če želite zakupiti članek, je cena 4,2 EUR. S tem nakupom si zagotovite tudi enotedenski dostop do vseh ostalih zaklenjenih vsebin. Kako do tedenskega zakupa?

Pošljite SMS s vsebino MLADINA2 na številko 7890 in prejeto kodo prepišite v okvirček ter pritisnite na gumb pošlji

Nakup prek telefona je mogoč pri operaterjih Telekomu Slovenije in A1.

Članke lahko zakupite tudi s plačilnimi karticami ali prek storitve PayPal

Tedenski zakup ogleda člankov
Za ta nakup se je potrebno .

4,2 €

Za daljše časovne zakupe se splača postati naročnik Mladine.

Mesečna naročnina, ki jo je mogoče kadarkoli prekiniti, znaša že od 15,8 EUR dalje:

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.