Darja Kocbek

 |  Mladina 10  |  Ekonomija

Ne športne dvorane, čistilne naprave!

Slovenija ima letos na voljo dodatnih 54 milijonov evrov EU predplačil, priložnost za čiščenje nesnage

EU sredstva za ohranjanje narave?

EU sredstva za ohranjanje narave?
© Borut Peterlin

Od upoštevanja predplačil denarja iz evropskega proračuna je odvisno, ali je Slovenija neto plačnica ali neto prejemnica denarja iz bruseljske blagajne. Evropska komisarka za regionalni razvoj Danuta Hübner pravi, da so predplačila realni denar, zaradi tega je Slovenija neto prejemnica denarja iz evropskega proračuna. Komisarka prav tako pravi, da je Slovenija med državami, ki najbolje črpajo evropski denar. Finančni minister Franc Križanič pa trdi, da Slovenija zelo slabo črpa denar iz evropskega proračuna, zaradi tega so potrebne izrazite spremembe v sistemu dodeljevanja projektov in spremljanja njihovega financiranja. Od interpretacije predplačil je po njegovih besedah odvisno, ali je Slovenija neto plačnica v evropski proračun ali je neto prejemnica denarja iz Bruslja.
Namesto prerekanj o knjiženju denarja in o tem, ali Slovenija dobro ali slabo črpa denar iz bruseljske blagajne, bi zlasti ob zaostrovanju gospodarske krize pričakovali, da bi oblasti v Sloveniji skušale čim bolj izkoristiti dodatne ponudbe evropske komisije za hitrejše izplačevanje in porabo denarja. Na podlagi teh predlogov ima Slovenija letos na voljo dodatnih 54 milijonov evrov predplačil, skupaj vseh predplačil pa lahko dobi za 164 milijonov evrov, če seveda ima ustrezno pripravljene projekte. Te projekte pa je treba pripraviti v Sloveniji.
Od njih je odvisno, kako kakovostno in učinkovito država in občine porabijo denar iz Bruslja, koliko ljudem zagotovijo delovna mesta, koliko podjetjem posel, ali uporabijo domače znanje, tehnologije in izdelke, ki so rezultat domačega znanja, ali zgolj fizično delo in roke domačih zaposlenih, znanje pa kupijo v tujini. Danuta Hübner zlasti novim članicam EU priporoča, da kohezijski denar v čim večji meri uporabijo za okoljske namene, za projekte, s katerimi bodo počistili, kar so doslej njihova industrija in prebivalci onesnažili. Očistiti je treba zrak, dograditi čistilne naprave, poskrbeti za sodobnejše in do okolja bolj prijazno odlaganje odpadkov, več je treba narediti za učinkovitejšo rabo energije.
Slovenija ima iz evropskega proračuna od leta 2007 do 2013 na voljo za ekološke inovacije v srednjih in majhnih podjetjih 55,6 milijona evrov, za povečanje energetske učinkovitosti 105,7 milijona evrov, za ravnanje z odpadki 205,6 milijona evrov, za čiščenje odplak in ravnanje z vodami 382,9 milijona evrov, za uvedbo čistega javnega transporta 34 milijonov evrov. K tem zneskom je treba prišteti še lastno udeležbo iz državnega oziroma občinskih proračunov.
Finci so z evropskim denarjem recimo Lahti spremenili v regijo z največ okoljskimi posli v državi. V Sloveniji pa kar nekaj znanih podjetij ne more dobiti okoljevarstvenega dovoljenja, ker v lokalni skupnosti ni ustrezne čistilne naprave. Zaradi prevelike koncentracije drobnih delcev v zraku in kršenja evropske zakonodaje o ravnanju z odpadki je evropska komisija v Ljubljano že poslala opomine, nezadovoljna je z akcijskim načrtom za energetsko učinkovitost. Tudi župani naj začnejo razmišljati, kako prebivalcem svojih občin omogočiti čistejši zrak, udobnejši javni transport, sodobno ravnanje z odpadki in sodobno čiščenje odplak.

 

Zakup člankov

Celoten članek je na voljo le naročnikom. Če želite zakupiti članek, je cena 4,2 EUR. S tem nakupom si zagotovite tudi enotedenski dostop do vseh ostalih zaklenjenih vsebin. Kako do tedenskega zakupa?

Pošljite SMS s vsebino MLADINA2 na številko 7890 in prejeto kodo prepišite v okvirček ter pritisnite na gumb pošlji

Nakup prek telefona je mogoč pri operaterjih Telekomu Slovenije in A1.

Članke lahko zakupite tudi s plačilnimi karticami ali prek storitve PayPal

Tedenski zakup ogleda člankov
Za ta nakup se je potrebno .

4,2 €

Za daljše časovne zakupe se splača postati naročnik Mladine.

Mesečna naročnina, ki jo je mogoče kadarkoli prekiniti, znaša že od 15,8 EUR dalje:

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.